Salla tutarsa: Erdoğan'dan "istihdamı 1,2 milyon arttırdık" yalanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MÜSİAD Genel Kurulu'nda konuştu.

Salla tutarsa: Erdoğan'dan

Bugün MÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, istihdam konusunda ifade ettiği rakamlar gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Erdoğan konuşmasının ilgili bölümünde şunları dedi:

“2015 yılında yaşadığımız 2 genel seçime ve terör oylarındaki tırmanışa rağmen yüzde 6.1’lik büyümeyle tezgah kuranlara meydan okuduk. 2016 yılında ise 15 Temmuz kanlı darbe girişimi, terörle mücadelede sınırlarımız içinde ve dışında yüzde 2.9’luk büyüme sağladık. 2017 ekonomide bana göre şu anki tespitlerim bu tarihi bir sıçrama yılı olacak. Ekonominin iyice gidişinin sinyallerini şimdiden almaya başladık.

Aynı şekilde başlattığımız istihdam seferberliğinin meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık. İstihdamda şu ana kadar 1.2 milyonluk artış yaşandı. Bu konuda verilen tüm sözleri tek tek kaydettik, kaydediyoruz. Buradan bir kez daha ifade ediyorum. Borsadaki yükseliş ve dövizdeki düşüş piyasaların ekonomimize olan güvenine tam işaret.”

Oysa ki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan herhangi bir işgücü istatistiğinde Türkiye’de istihdamın 1,2 milyon arttığına dair bir veriye rastlanamıyor.

En basitinden 17 Nisan 2017 tarihinde yayınlanan Ocak 2017 işgücü istatistiklerindeki Türkiye’de istihdamın bir önceki yıla göre 397 bin kişi arttığı ama işsizler ordusuna ise yine bir önceki yıla göre 695 kişinin eklendiği görülüyor. Dolayısıyla aslında istihdam sayısında artış yok. Tersine istihdam edilen kişi sayısı düşüyor. Benzeri şekilde bir sonraki ay yani Şubat 2017 için 15 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan rakamlarda da benzeri bir durum bulunuyor: İstihdam 500 bin kişi artıyormuş gibi görünse de, işsizlik bu sefer de 676 bin kişi arttığı için, aslında istihdamda bir artış yok. (http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=24941)

TUİK sitesinde yayınlanan bu iki grafik ise Erdoğan’ın yalanını açığa çıkartmak için yeterli:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halkın gözlerinin içine bakarak gerçekleri çok rahat bir şekilde çarpıtıyor.

MÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, ABD çıkarları için Ortadoğu’da bulunan Türkiye’nin gerekirse Fırat Kalkanı Operasyonu’na devam edebileceğini vurguladı, Gezi direnişini hedef alan açıklamalarda da bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

“Ne kadar FETÖ mensubu varsa hepsinden hesap sormaya başladık şu anda temizlik yapıyoruz.”

“Suriye’nin kuzeyinden ülkemize taciz olacak olursa bunu kimse ile görüşmeyiz kararımızı kendimiz veririz bundan sonra da adım atarız. DEAŞ’a başlattığımız operasyonda karşımıza PYD, YPG unsurları çıktı.”

“Fırat Kalkanı Harekatına nokta demiyeceğim virgül attık. Bunun devamı gelebilir. Terör örgütünden temizlediğimiz alanlara 100 binin üzerinde Suriyeli geri döndü bu önemli bir rakamdır.”

 

“Gezi olaylarının 4. yıldönümü. türkiye’de ana muhalefetin başındaki zat tweet atıyor. Bu nasıl hak ve özgürlük mücadelesi. Bir şehri yakacaksınız, polislerimizi şehit edeceksiniz bunu hak ve özgürlük mücadelesi diyeceksiniz. Zaten 15 Temmuz’da da kaçaklardansın. Bunlarda barış, kardeşlik dert yok. Şimdi neyin çalışmasını yapıyorlar. Bölücü terör örgütünün de arkadında durmuş olduğu örgütlerle işbirliği yapma çabası. Dün Taksim’de CHP’li vekillerle yürüyorlar. Ekipleri ile işin içindeler. Ülkemizi bu çapulculara bırakmamak için mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız.”

(Konuşmanın kaynağı: İnternethaber)