Şaka gibi ama değil: Avukatları hastanelik eden polisler "ellerimiz ağrıdı" deyip dava açtı

ÇHD'li avukatlara saldıran polisler, darp ettikleri avukatlara bir de "elimiz ağrıdı" diyerek dava açtı.

Şaka gibi ama değil: Avukatları hastanelik eden polisler

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların yargılandığı davanın duruşması sırasında avukatlara saldıran polisler, darp ettikleri avukatlara bir de “elimiz ağrıdı” diyerek dava açtı.

31 Mart 2016’da ÇHD üyesi 22 avukatın yargılandığı davanın duruşması sonrası Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istemişti. O sırada polisler avukatlara saldırdı. Av. Balcı Şimşek’in sırtını ve belini tekmeleyen polis, bel bölgesindeki iki omur kemiğini kırdı. Diğer dokuz avukat da yerde sürüklenerek yaralandı. Avukatlar, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak polisler de olayın ardından avukatlar hakkında şikayetçi oldu.

Ancak Bianet’ten Ayça Söylemez‘in haberine göre, Avukatların şikayeti dikkate alınmazken, polislerin şikayeti üzerine beşi kadın, toplam 10 avukata, Türk Ceza Kanunu’nun 265/1 maddesi uyarınca “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla, üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Balcı’nın yanı sıra dava açılan dokuz avukat şöyle: Yağmur Ereren, Güçlü Sevimli, Aycan Çiçek, Diren Yeşil, Gökmen Yeşil, Güray Dağ, Mürsel Ünder, Naciye Demir, Şükriye Erden.

Polislerden “kopyala-yapıştır” ifade

İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 avukat hakkında hazırlanan iddianameyi, 14 Şubat’ta kabul etti. İddianamede Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünden beş polis şikayetçi olarak yer alıyor. Şikayetçi olan beş polisin de dosyadaki ifadesi birebir aynı cümlelerden oluşuyor.

Adli Tıp: Elleri ağrıyor

Savcı Mehmet Akıllı, iddianamede olayı şöyle anlattı:

“Duruşmadan sonra İstanbul Adliyesi C Kapısı önünde toplanan avukatlar, çevik kuvvet polislerince uyarılmalarına rağmen adliye merdivenlerine oturarak ve slogan atarak eylemlerini devam ettirerek, ardından görevlilerce yapılan müdahaleye direndikleri, bu sebeple bazı polislerin basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek derecede yaralanmalarına sebebiyet verdiği…”

Polislerin Şişli Etfal Hastanesinden aldığı ve ardından Adli Tıp Kurumu uzmanınca onaylanan ve dava dosyasında yer alan raporda, polislerin bazılarının parmaklarında “abrazyon” (çizilmeye bağlı sıyrık), bazılarının parmaklarında da “dermabrazyon” (derinin en üstteki tabakasının soyulması) olduğu ifade ediliyor.

Bazı polislerde ise görünür hiçbir yaralanma yokken, “ellerinin ağrıdığı” yönündeki beyanları raporda yer aldı.

Polisler olay sonucunda ikişer günlük de “işgöremezlik raporu” aldı.

“Kanuna aykırı değilse polis niye müdahale etti”?

İddianamede ayrıca, 10 avukat hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, katılma” suçlamasından takipsizlik kararı verildiği belirtiliyor. Avukatların yapmak istediği basın açıklamasının “kanuna aykırı bulunmadığı” savcılıkça da kabul edilmişken, açıklamaya neden polisin müdahale ettiği ise iddianamede açıklanmıyor.

Polisler ise neden müdahale ettiklerini, yaptıkları suç duyurusunda, “Adliye önünde eylem yapılmasına karşı başsavcılığın talimatı olduğu” gerekçesiyle açıkladı.