Şaibeli sonuçlardan sonra 3 düzenleme hemen yürürlüğe sokuluyor

Referandumdan çıkan şaibeli sonuçların ardından üç değişiklik 2019 yılı beklenmeden yürürlüğe girecek.

Şaibeli sonuçlardan sonra 3 düzenleme hemen yürürlüğe sokuluyor

“Türk tipi” başkanlık sistemine ilişkin referandumdan çıkan şaibeli sonuçların ardından üç değişiklik 2019 yılı beklenmeden yürürlüğe girecek.

Referandumun resmi olmayan ve şaibeli sonuçlarına göre anayasa düzenlemesinin yüzde 51’in üzerinde destek aldığı öne sürülürken, değişikliklerin büyük bir çoğunluğu 3 Kasım 2019’da hayata geçecek. Üç değişiklik ise hemen yürürlüğe girecek.

Bu çerçevede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak, askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek ve Cumhurbaşkanı’nın partiye üyelik hakkı da hemen uygulanabilecek. Kabul edilen düzenleme ile ilk üçü hemen yürürlüğe girecek
olanlar olmak üzere uygulamaya girecek olan değişiklikler şöyle:

*Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmesi şartı kaldırılmasıyla, cumhurbaşkanının partisine üye ve genel başkan olabilmesinin önü açıldı.

*Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismi 30 gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişerek, üye sayısı 22’den 13’e, daire sayısı da üçten ikiye düşürülecek. Adalet Bakanı ile müsteşarının doğal üye olacağı Kurul’un dört üyesini cumhurbaşkanı, yedisini TBMM seçecek.

* Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.