S-400'ler Saray'ı korumak için mi alındı?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son görüşmesinde, Rusya ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne S- 400 füze savunma sistemlerinin alınması konusunda yürütülen müzakerelerde kredi ve ödemelerle ilgili son detaylarda da anlaşma sağlandığı bildirilmişti. Atlantic Council yazarlarından Aaron Stein, müzakere sürecinin devam ettiğini, ABD’lilerin rahatsızlığının ise sürdüğünü belirtti. NATO yetkilileri, sistemin NATO teknolojisiyle... View Article

S-400'ler Saray'ı korumak için mi alındı?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son görüşmesinde, Rusya ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne S- 400 füze savunma sistemlerinin alınması konusunda yürütülen müzakerelerde kredi ve ödemelerle ilgili son detaylarda da anlaşma sağlandığı bildirilmişti.

Atlantic Council yazarlarından Aaron Stein, müzakere sürecinin devam ettiğini, ABD’lilerin rahatsızlığının ise sürdüğünü belirtti.

NATO yetkilileri, sistemin NATO teknolojisiyle “uyumlu olmadığını” belirtmiş, ABD de sistemin satın alınmasına karşı çıkmıştı.

Stein, konu hakkındaki genel kanaatin S-400’lerin “Saray’ın korunması için” olduğunu öne sürdü.

F-35 YAPTIRIMI, TAI’NİN İŞLERİNİ SEKTEYE UĞRATABİLİR

Öte yandan Stein, süreçle beraber F-35 alımlarına yaptırım ihtimalinin belirmesiyle, TAI gibi şirketlerin projelerinin bu çerçevede sekteye uğrayabileceğini söyledi.

Türkiye, F-35 programının katılımcılarından biri. F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi olan TAI gibi şirketler, süreçten etkilenebilir.

ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi H. Grant’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili açıklamaları, ABD medyasında “Washington’un Türkiye’ye F-35 satışını durdurabileceği veya F-35 konusunda Ankara’ya yaptırım uygulayabileceği” yorumlarına yol açtı.

(ABC)