Rusya'nın Ankara Büyükelçisi: Türkiye ve Rusya ortak stratejik çıkarlarla birbirine bağlı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin birinci yıl dönümünde Sputnik Türkiye'ye konuştu.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi: Türkiye ve Rusya ortak stratejik çıkarlarla birbirine bağlı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin birinci yıl dönümünde Sputnik Türkiye‘ye konuştu.

Karlov’un Türkiye-Rusya ilişkileri için oldukça zor bir dönemde Türkiye’de çalıştığını ve uçak krizinin atlatılmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Rus Büyükelçi Aleksey Yerhov, “Rusya ve Türkiye, ortak tarih, ortak stratejik çıkarlar ve ortak kapsamlı planlarla birbirine bağlı komşu ülkelerdir. Bu nedenle, muhteşem bir ortak gelecek beklentisi içinde olmak için tüm gerekçelere sahibiz” dedi.

Daha önce Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu görevini de yürütmüş olan Aleksey Yerhov, Karlov’un yerine Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne atandı ve 27 Temmuz’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunarak resmen göreve başladı.

‘UÇAK KRİZİNİN BAŞARIYLA ATLATILMASI BÜYÜK ORANDA KARLOV’UN KİŞİSEL BAŞARISIDIR’

Karlov’un 24 Kasım 2015’te Türkiye-Suriye sınırında bir Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında yaşanan ‘uçak krizi’nin aşılmasında önemli rol oynadığını anımsatan Yerhov, “Karlov, ikili ilişkiler için oldukça zor bir dönemde Türkiye’de çalıştı. Her şeyden önce uçak krizi adı verilen gelişmeyi ifade ediyorum. Sonuç olarak bu sürecin başarıyla geride bırakılması, büyük oranda Andrey Karlov’un kişisel başarısıdır. Türk meslektaşlarımızın bunu iyi anladığına ve bu sıra dışı kişiye, ikili iş birliğinin gelişmesine yaptığı katkıya hakkını teslim ettiğine birçok kez ikna oldum. Bilindiği üzere o, Uzakdoğu, Kore uzmanıydı. Ancak bu ülkeye gelen Andrey Karlov, Türkiye’yi öğrendi, bu ülkeyi sevdi ve onun için çok şey yaptı. Andrey Karlov’u tanıyan herkes, bizimle yaptığı sohbetlerde bunun altını kesinlikle çiziyor” diye konuştu.

‘MUHTEŞEM BİR ORTAK GELECEK BEKLENTİSİ İÇİNDE OLMAK İÇİN TÜM GEREKÇELERE SAHİBİZ’

Rusya ve Türkiye’nin işbirliğinin arttığı bu dönemde Türk halkına da mesaj veren Yerhov, şöyle konuştu:

“Türk-Rus ilişkileri, günümüzde gerçekten de yükselişte. Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısında rekor kırıyoruz, şu anda bu sayı 4,5 milyonu geçti. Gazprom’un kısa süre önce açıkladığı üzere, 11 buçuk ayda 27,6 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye de yeni bir rekora imza attı. Ülkelerimizin yöneticileri tarafından koyulan 100 milyar dolar hedefine henüz uzak olsak da, ikili ticaret hacmi, etkileyici bir tempoyla artıyor. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi stratejik tesisler inşa ediliyor. Ancak elbette, işbirliğini derinleştirerek ve yeni alanlara genişleterek ileriye bakmamız gerekiyor. İki ülke de bunun için potansiyele sahip ve bu potansiyel düşük değil. Bununla birlikte zaman, önümüze iki ülke kurumlarının, ekonomi kuruluşlarının, iş adamlarının ve ikili işbirliğiyle ilgisi olan herkesin gerçekleştirmek için üzerinde çalıştığı yeni fırsatlar sunuyor. Rusya ve Türkiye, ortak tarih, ortak stratejik çıkarlar ve ortak kapsamlı planlarla birbirine bağlı komşu ülkelerdir. Bu nedenle, muhteşem bir ortak gelecek beklentisi içinde olmak için tüm gerekçelere sahibiz.”