Rusya, Suriye’nin Tartus şehrindeki deniz üssünü yeniden inşa edecek

ABD emperyalizmi Suriye’ye yönelik askeri müdahalesi özelinde Ortadoğu’ya yerleşmeye çalışırken, Rusya da ABD’nin izinden gidiyor

Rusya, Suriye’nin Tartus şehrindeki deniz üssünü yeniden inşa edecek

ABD emperyalizmi Suriye’ye yönelik askeri müdahalesi özelinde Ortadoğu’ya yerleşmeye çalışırken, Rusya da ABD’nin izinden gidiyor. Rusya, Suriye’deki Tartus limanında bulunan “lojistik merkezi” alanını genişletme tasarısını sundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Tartus limanındaki “lojistik merkezi” alanını genişletme tasarısını Devlet Duması’na sunduğu ifade edildi.

Rusya’nın hali hazırda Suriye’nin Tartus şehrindeki limanı askeri operasyonları için kullandığı biliniyor. Putin’in sunduğu tasarı ise, Rusya’nın söz konusu limandaki varlıklarını daha da arttırmaya yönelik. Böylelikle Rusya, “kendilerini koruma” gerekçesiyle Suriye’ye iyice yerleşiyor olacak.

Rusya Federasyonu ve Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılacak olan anlaşmanın 49 yıl boyunca devam edeceği ve gerekli görüldüğü takdirde 25 yıl daha uzatılabileceği belirtiliyor. Rusya tarafından yapılan bu hamle ne kadar “savunma amaçlı” atıldığı ifade edilse de, yapılan anlaşma gereğince limanda, nükleer silahla donatılmış gemiler de dahil olmak üzere 11 adet Rus savaş gemisinin konumlandırılması planlanıyor.

Rusya, 1977 yılından beri bu bölgeyi askeri üs olarak tanımlanabilecek “lojistik merkezi” olarak kullanıyordu. Bölgenin Rusya için stratejik önemi, Rus filosunun Akdeniz’deki teki stratejik destek noktası olması. Başka bir deyişle, Rusya bu limanı ABD’nin 6. Filosuna karşı kullanıyor.

Nitekim 10 Ekim 2016 tarihinde Rus Savunma Bakan Yardımcısı Nikolai Pankov, ABD’nin dünyanın farklı yerlerinde kurduğu askeri üslere karşı, Rusya Federasyonu’nun Sovyetler Birliği’nden kalma askeri üsleri yeniden işler hale getirebileceğini açıklamıştı.