Rusya: Kürtler olmadan Suriye'de tam bir çözüm olmaz

Rus Dışişleri yetkilisi Harçenko, Suriye krizinin çözümüyle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Rusya: Kürtler olmadan Suriye'de tam bir çözüm olmaz

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Botsan-Harçenko, “Kürtlerin katılımı olmadan Suriye’de tam kapsamlı bir çözüm bulmak ve bunu uygulamak mümkün gözükmüyor” dedi.

Sputnik‘in haberine göre Harçenko, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğiyle ilgili konunun Rusya ve Türkiye arasında diyalogu geliştirmeyi engellemediğini söyledi.

Botsan-Harçenko, Rusya ve Türkiye arasında Suriye’deki duruma ilişkin birçok fikir ayrılığının bulunduğunu ancak Moskova ve Ankara’nın Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir olduğunun altını çizdi.

“Memnuniyet henüz yüzde 100 değil”

Rusya ve Türkiye arasında terörle mücadele alanında yoğun bir iletişim bulunduğunu belirten Botsan-Harçenko, “İki ülkeni istihbarat servisleri ve orduları, terörle mücadele konusunda verimli, etkili ve yoğun bir iletişim kurdu. Normalleşme süreci devam ediyor, elde edilen sonuçları görüyoruz ve bundan memnunuz. Ancak memnuniyet henüz yüzde 100 değil” dedi.

“Kürtlerin katılımı olmadan çözüm olmaz”

Botsan-Harçenko, Suriye krizinde tam kapsamlı çözümün ancak Suriyeli Kürtlerin çözüm sürecine dahil edilmesi halinde sağlanabileceğini ifade etti.

Rusya’nın bu konudaki pozisyonunun değişmediğini ve Ankara ile bu meseleyi konuştuklarını söyleyen Rus yetkili, “Suriyeli Kürtler, ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteriyor ve o bölgede bir faktör konumundalar. Kürtlerin katılımı olmadan Suriye’de tam kapsamlı bir çözüm bulmak ve bunu uygulamak mümkün gözükmüyor” dedi.

“PKK ve YPG’yi terörist örgütolarak görmüyoruz”

Botsan-Harçenko, PKK ile Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren YPG’yi “terörist örgütler olarak görmediklerini” açıkladı.

Harçenko, “Rusya’da bu örgütler resmi olarak teröristler listesinde değil. Bu bir gerçek, durum böyle” dedi. Rus yetkili, “Bunun yanında her somut olayı, faillerin suç düzeyine ilişkin araştırma sonuçlarına bağlı olarak terör eylemleri olarak değerlendiriyoruz” diye kaydetti.