Rusya gelir adaletsizliğinde Çarlık dönemine döndü

SSCB'nin çözülüşüyle birlikte kapitalizmin istilasına uğrayan Rusya'da gelir adaletsizliği, çarlık dönemine seviyesine yükseldi.

Rusya gelir adaletsizliğinde Çarlık dönemine döndü

Putin’in Rusya’sında zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum büyümeye devam ederken, araştırmalar duruma ilişkin çarpıcı tabloyu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre ülkede nüfusun en yoksul yüzde 50’si milli gelirin yalnızca yüzde 17’sine sahip. Bir başka bir deyişle, Rusya gelir adaletsizliğinde benzer oranların geçerli olduğu 1905 yılına, çarlık dönemine geri döndü.

TürkRus‘un aktardığı habere göre,  World Inequality Report başlıklı eşitsizlik raporu, nüfusun en zengin yüzde 10’luk kısmının ise milli gelirin yüzde 45,5’ini elinde bulundurduğuna işaret ediyor.

2016 itibariyle, Rusya’da sadece yetişkin nüfus baz alınıp ikiye bölündüğünde, bir Rusya vatandaşına ortalama yıllık 23,2 bin euro düşüyor. Bu, ayda 55 bin rublelik gelire karşılık geliyor.

Ancak gelir uçurumu dikkate alındığında, aslından nüfusun yüzde 50’sinin, yani 57,5 milyon kişinin yıllık geliri sadece 7 bin 800 euro civarında.

En varlıklı yüzde 10 dikkate alındığında ise gelir ortalaması yılda 105 bin euronun üzerine çıkıyor.

RBC gazetesinin konuyla ilgili hazırladığı, sırasıyla Çarlık Rusyası, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu’nda gelir adaletini gösteren grafikte yeşil renk en zengin yüzde 10’u, sarı renk orta gelirlileri, kırmızı renk ise en düşük gelirli yüzde 50’yi gösteriyor.