Rusya Federal Turizm Ajansı resmen uyardı: Türkiye'de tatil tehlikeli

Rusya, Türkiye'de Koksaki virüsünden kaynaklanan hastalık şikayetlerinin artması üzerine resmen uyarı yaptı.

Rusya Federal Turizm Ajansı resmen uyardı: Türkiye'de tatil tehlikeli

Rusya’da, Türkiye’de Koksaki virüsünden kaynaklanan hastalık şikayetlerinin artması üzerine, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) durumu insan sağlığı açısından tehlikeli buldu. Bunun üzerine Rusya Federal Turizm Ajansı Rozturizm, “durumun Rus turistler için tehlike yarattığı” açıklaması yaptı. Ancak tatil yapan turistlerin “acil tahliyesi” için neden olmadığı vurgulandı.

TürkRus.com‘un aktardığına göre RBC ajansı, Rosturizm’in bu resmi açıklamasının ardından, Koksaki virüsü tehdidini gerekçe göstererek Türkiye turunu iptal edenlerin paralarının tamamıyla geri ödenebileceği haberini geçti. Daha önce Rus resmi makamları virüs iddialarını resmen tanımadığı için, tur iptallerinde ödenen paranın bir bölümünün yanacağı belirtiliyordu.

Türk tarafının ise virüs iddialarını yalanladığı açıklanmıştı.

Haberi veren RIA ajansı, Antalya çevresindeki şartların yarattığı riskin Rospotrebnadzor tarafından kabullenildiğini, şikayetlerin artması üzerine durumun halk sağlığı için tehlikesinin gözönüne alınarak bugün Dışişleri Bakanlığı’na rapor edildiğini bildirdi.

Rosturizm: Koşullar güvenilir değil

Ajansa konuşan kaynak, bakanlık ile mutabık kalınması üzerine Rusya Turizm Bakanlığı Rosturizm’e bildirimde bulunulduğu kaydedildi. RİA Novosti’ye konuşan Rospotrebnadzor’dan bir yetkili, “Kurumumuz, Antalya’nın körfez bölgesinde Rus turistler için güvenilir olmayan koşullar bulunduğuna karar verdi” dedi.

Daha sonra, Rosturizm’den beklenen açıklama geldi ve turistler Türkiye’deki hastalık konusunda resmen uyarıldı. Ancak açıklamanın, bölgede tatil yapanların acilen geri dönmesi gerektiği anlamına gelmediği vurgulandı.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu: 500’den fazla şikayet var

Bu konuda şikayetler ve Rus basınında yayınlar da artarak devam ediyor. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Türkiye’de 500’den fazla Rusyalı turistin sağlık durumlarının bozulması nedeniyle şikayette bulunduklarını açıkladı.

Ria ajansının bildirdiğine göre, Rospotrebnadzor’un internet sitesinden yapılan açıklamada, Side, Alanya, Belek ve Kemer başta olmak üzere Türkiye sahillerinde tatil yapan 500’ü aşkın Rusyalı turistin sağlık durumlarının bozulduğu gerekçesiyle şikayette bulundukları duyuruldu. Hastalananların çoğunun 14 yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtildi.

Rospotrebnadzor, konuyla ilgili olarak “acil durum hattı” kurdu.

Rusya Turizm Ajansı Rosturizm ise, “Türkiye’eki enfeksiyon hastalık riski” nedenyle, Türkiye’ye tur paketi satın alan Rusya vatandaşlarının herhangi bir cezaya maruz kalmaksızın tatillerinden vazgeçebilme veya tatillerini ileri bir tarihe ertelme hakkına sahip olduklarını açıkladı.

Rosturizm ayrıca, Türkiye’de tatil yapacak olan turistlerin “sağlık açısından güvenlik riskini” göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti.