Rusya ve Çin'den Kore Yarımadası'nda işbirliği sinyali

Rusya Kore Yarımadası'ndaki sorunu çözmek için yol haritası hazırladığını ve bunu müttefikleriyle görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Rusya ve Çin'den Kore Yarımadası'nda işbirliği sinyali

Rusya ve Çin, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması ve barışçıl çözüm için işbirliğine gidebilecekleri sinyalini verdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Igor Morgulov, Moskova’nın Kore Yarımadası’ndaki sorunu çözmek için yol haritası hazırladığını ve bunu müttefikleriyle görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Morgulov, Rusya’nın yarımadadaki sorunun çözümüne ilişkin bir dizi somut önlem saptadığı, bunun Kuzey Doğu Asya’da kalıcı barış mekanizması oluşturulmasını amaçladığını söyledi. Yol haritasının tarafların ön koşul olmaksızın diyalog kurmalarını ön gördüğünün altını çizdi.

Morgulov ayrıca, Kore Yarımadası’ndaki sorunun barışçı şekilde çözülmesi için öncelikli olarak ABD ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) arasında diyalog başlatılması gerektiğini belirtti.

Rusya ve Çin temas halinde

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Çin’in Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılma sürecinin hızlandırılmasına ve bölgedeki barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olan bütün yapıcı çabaları olumlu karşıladığını belirtti.

CRI Türkçe‘nin haberine göre Lu, bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Rus Bakan Yardımcısı’nın yol haritasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Çin, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılma sürecinin hızlandırılmasına ve yarımadadaki barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olan bütün yapıcı çabaları olumlu karşılıyor. Kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerine sahip Çin ve Rusya, uluslararası ve bölgesel işlerde sıkı temasları sürdürüyor. Çin tarafından ileri sürülen ‘iki yolun aynı anda izlenmesi’ ve ‘iki durdurma’ fikirleri ilgili tarafların kaygılarına son vererek, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına fırsat sağlamayı hedefliyor. Bu öneriler, daha çok ülkeden anlayış ve destek kazanırken, Rusya’nın yol haritasıyla da örtüşüyor. İki taraf Kore nükleer sorununun çözümü için belirlenen yol haritası hakkında temasları sürdürüyor.”

Lu Kang ayrıca, Çin’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kore Yarımadası’yla ilgili kararlarının kapsamlı ve bütün olarak uygulanması sürecinde, hem KDHC’nin nükleer programına karşı tedbir alınmasında, hem de yarımadadaki gerginliği tırmandıran eylemlerden kaçınılarak sorunun barışçı yolla çözülmesinde ısrar edilmesi gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti.

“İki yolun aynı anda izlenmesi” fikri, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve bölgede barış mekanizmasının oluşturulması olmak üzere iki yolun eşitlik temelinde aynı anda izlenerek nükleer sorunun el birliğiyle çözülmesini hedefliyor. “İki durdurma” önerisi ise, KDHC’nin nükleer füze geliştirme faaliyetleri ile ABD ve Güney Kore’nin (Kore Cumhuriyeti) büyük çaplı askeri tatbikatlarının durdurulması suretiyle iki tarafı görüşme masasına tekrar oturtmayı amaçlıyor.