Rusya ve Belarus'tan Zapad-2017 tatbikatı

NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri yığınakları bölgedeki gerginliği tırmandırırken, Rusya ve Belarus büyük bir tatbikata hazırlanıyor.

Rusya ve Belarus'tan Zapad-2017 tatbikatı

Rusya’nın Batı sınırında Sovyetler Birliği döneminden beri yapılmakta olan Zapad (Batı) askeri tatbikatı bu yıl “Zapad-2017” adıyla Rusya ve Belarus tarafından gerçekleştirilecek.

Zapad-17, ülkenin Batı’sında gerçekleştirilen dokuzuncu askeri tatbikat olma özelliğini taşıyor. Tatbikatın teması ise Belarus’a gerçekleştirilecek olası bir ‘NATO işgali’ olacak.

Zapad-2017 tatbikatının 14-20 Eylül tarihleri arasında, Norveç ve Finlandiya sınırında bulunan Kola yarımadasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Toplamda 13,000 askerin katılımının beklendiği tatbikata Rusya 280 askeri araç ve 3,000 asker gönderecek.

Belarus Savunma Bakanı Andrei Ravkov ise tatbikatın tamamıyla savunma amaçlı olduğunu, herhangi bir saldırı amacı gütmediklerini ve NATO temsilcilerini de davet edeceklerini belirtti.

NATO da tatbikat yaptı

Öte yandan 20 Haziran günü NATO’ya bağlı Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri askerleri Polonya-Litvanya sınırında Rusya’nın Baltık ülkelerini “olası” işgaline ve eylül ayında yapılacak Zapad-2017 tatbikatına karşı bir tatbikat gerçekleştirdi.

Tatbikat, Polonya ve Litvanya sınırında bulunan Suwalki bölgesinde gerçekleştirildi. NATO birlikleri Rusya’nın bu bölgeye yöneleceğini ve eğer ele geçirirse Estonya, Litvanya ve Letonya arasındaki bağlantıyı koparacağını öne sürüyor.