Rus büyükelçi Karlov, ölümünün birinci yıldönümünde Ankara'da anıldı

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürüttüğü sırada uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Andrey Karlov, ölümünün birinci yıldönümünde Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle anıldı.

Rus büyükelçi Karlov, ölümünün birinci yıldönümünde Ankara'da anıldı

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürüttüğü sırada uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Andrey Karlov, ölümünün birinci yıldönümünde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Karlov için düzenlenen törene Türkiye’nin eski Moskova Büyükelçisi olan ve halen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Ümit Yardım, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın BDT Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Umakhan Umakhanov, Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkan Yardımcısı Anatoliy Vıbornıy, Ankara’daki diplomatik misyonlar, iş dünyası ile Türk ve Rus sivil toplum temsilcileri katıldı.

Törende ilk olarak Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin bahçesinde yer alan Andrey Karlov anıtına çelenk bırakıldı. Törene katılanlar da Karlov anıtına karanfiller bıraktı.

Anma töreninde konuşan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karlov suikastının üzerinden tam olarak bir yıl geçtiğini ifade ederek “Nedeni ve ayrıntıları halen açıklanmaya muhtaç olan bu hain saldırı, seçkin bir Rus diplomatı, güvenilir ve saygın çalışma arkadaşımız ve müthiş bir insan olan Karlov’u aramızdan aldı. Onu hatırlıyor ve onun bu zamansız kaybının yasını tutuyoruz” dedi.

Rus büyükelçi, Karlov’un anısını yaşatmak için Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin bulunduğu Karyağdı Sokak’a ve elçilikte bulunan okula Karlov’un adının verildiğini, Karlov’un memleketi olan Klinsı ile Antalya’nın Demre ilçesinin kardeş şehirler olduğunu, ayrıca çocuklara yardım etmeyi amaçlayan Andrey Karlov Vakfı’nın kurulduğunu ve son olarak elçilik bahçesinde Karlov anıtının açıldığını belirtti.

Yerhov, “Andrey Karlov’u anmanın en iyi yolu, onun hayatının son dönemindeki —Türkiye-Rusya ilişkilerini güçlendirme ve geliştirmeyi amaçlayan- asil davasını sürdürmek için adımlar atmak olacaktır. Onu anmanın en iyi yolu, Türk Akımı’na yeni kilometreler eklemek, Akkuyu Nükleer Santrali’nin reaktörlerini çalıştırmak, milyonlarca Rus turistin Türkiye’ye gelmesini sağlamak, ikili ticaret hacmini arttırmak ve her alanda ve her yönde işbirliğini arttırmaktır. Bunun için beraber çalışalım” diye konuştu.