Rus basını: Türkiye'de Koksaki virüsü var, Rus turistler tatillerini iptal ediyor

Rus medyasında Antalya otellerinde bulaşıcı salgın hastalık olduğu ve Rus turistlerin salgına yakalanarak Türkiye'den erken döndüğü iddia edildi.

Rus basını: Türkiye'de Koksaki virüsü var, Rus turistler tatillerini iptal ediyor

Rus medyasında Antalya otellerinde bulaşıcı salgın hastalık olduğu ve Rus turistlerin salgına yakalanarak Türkiye’den erken döndüğü iddia edilen haberler yayınlandı.

İlk olarak geçtiğimiz hafta sonu yayınlanan haberlerde Antalya bölgesi otellerinde tatil yapan birkaç Rus turistin ‘Koksaki’ olarak bilenen virüs bulgusuna rastlandığı duyuruldu.

Türkrus.com’un aktardığına göre, Türkiye’de ‘Koksaki’ virüsünden kaynaklanan hastalık şikayetlerin Rus turistler arasında gittikçe yayılmaya başladığı iddiaları ile, Rusya basınından dün yoğun “haber bombardımanı” başladı. Federal TV kanallarından ulusal gazete ve internet haber portallarına kadar her yerde, “Türkiye’de yaygın görülen Koksaki virüsü yüzünden tur iptallerinin başladığı” haberleri öne çıkarıldı.

“Yaygın iptaller başladı”

Rusya’nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta, haberi “Koksaki virüsü şikayetleri yüzünden Rusyalı turistler Türkiye tatillerinden vazgeçmeye başladı” diye verdi. Haberde, çok sayıda turistin turları iptal etmek için acentaları aramaya başladığı iddia edildi. Haberde tüm bu iddialara rağmen Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) ya da Rusya Turizm Bakanlığı’nın virüs salgınını resmi olarak teyit etmediklerine işaret edildi. İzvestiya gazetesi ise haberinde “Turistlerin yaygın olarak Türkiye turlarını iptal etmeye başladıklarını” iddia etti.

Konuyu sürekli ön planda tutan Ren TV ise, Türkiye’deki otellerin iddiaları reddettiklerini duyurdu. Ren TV, Antalya’daki Rus Başkonsolosluğu’a dayanarak, “Koksaki virüsünün şu an sadece bir kişide tespit edildiği, son altı ayda sadece 95 vakanın olduğu” bilgisini paylaştı.

Medyaya konuşan Rusya Tur Endüstrisi Birliği (RST) Basın Sözcüsü İrina Turina, Koksaki virüsü gerekçesiyle çok sayıda turistin tur iptali başvurusunda bulunduğunu doğruladı, ancam devletin resmi kurumlarından resmi teyit gelmediği için iptalde ısrar edenlerin ceza ödemek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor), vatandaşlardan Koksaki virüsü ile ilgili gelecek şikayetler için bir “özel hat” oluşturdu. Turistlerin, şikayetlerini Guryanova_EA@gsen.ru adresine yollamaları istendi. E-postalarda hangi tarihte hangi otelde kalındığının, hangi tur şirketinden tur satın alındığının ve hangi sigorta şirketiyle anlaşma yapıldığının özellikle vurgulanması istendi.

Turizm Bakanlığı: İddialar asılsız

Bu arada Rusya’da yayılan söylentiler üzerine resmi RİA ajansına açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Bölge Müdürü İbrahim Acar, Rusya’da çıkan tüm bu salgın haberlerinin asılsız olduğunu açıkladı. Acar, ne Antalya ne de Türkiye’nin Akdeniz bölgesi genelinde Koksaki virüsü salgını bulunmadığını duyurdu.