Rotterdam Belediye Başkanı: Olağanüstü hâl ilan edebiliriz

Rotterdam Belediye Başkanı, Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam'a gelişi ile ilgili açıklama yaptı.

Rotterdam Belediye Başkanı: Olağanüstü hâl ilan edebiliriz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Türk Konsolosluk binasının sokağına girmesine izin verilmemesiyle başlayan krizde önemli bir gelişme yaşandı. Rotterdam Belediye Başkanı gerekirse “olağanüstü hâl” anlamına gelen “Noodbevel” ilân edebileceklerini açıkladı.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, bir açıklama yaparak bakanın gelişine hazırlıklı olduklarını hatta Belçika makamlarıyla da irtibat halinde konvoyun hangi istikametten geldiğini tespit etmeye çalıştıklarını, eğer bakanın gerekli diplomatik belgeleri varsa Konsolosluk binasına gitmesine izin vereceklerini ama onun dışında kimsenin Konsolosluğun bulunduğu sokağa girmesine fırsat tanımayacaklarını ve hatta gerekirse Rotterdam’daki Konsolosluk binası ve Başkonsolosun konutu civarında “Noodbevel” ilân edeceklerini ifade etti.

Konsolosluk binası etrafında Türk bayraklarıyla toplanan kalabalığın halihazırda Konsolosluk binasına yaklaşmasına izin verilmiyor.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Rotterdam Belediye Başkanı olağanüstü hal ilan ettiklerini ve tüm gösterilerin sona erdirilmesi gerektiğini ilan etti.

Noodbevel nedir?

“Noodbevel” Hollanda yasalarına göre belediye başkanlarının ve valilerin, şehirlerinde “İsyan, huzursuzluk, felaket gibi durumlar yaşanması veya bu tarz durumların yaşanması yönünde ciddi bir endişe olması” halinde ilan edebildikleri olağanüstü duruma verilen isim. Noodbevel’in ihlal edilmesi Hollanda yasalarına göre suç tanımına giriyor.

Kaya’nın Rotterdam’a gelmesi hakkında Hollanda Başbakanı Rutte de bir açıklama yaparak, “Türk bakanların Hollanda’ya gelmesi yasak değildir. Biz sadece onların Türk bir gruba konuşma yapmasını istemiyoruz. Burada bir konuşma yapmaya niyetleniyor gibi gözüküyor. Bizim görüşümüze göre bu akşam bunu yapamaz. Konuyu yakından takip ediyoruz ve bir çözüme kavuşturacağız. Nasıl olacağını şu anda söyleyemem” ifadelerini kullanmıştı.