Rojava Asayiş Başkanı Ciwan Îbrahîm Suudi gazetesine konuştu: İran IŞİD'den daha tehlikeli

Rojava Asayiş Güçleri'nin Başkanı İran'ın IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu savundu.

Rojava Asayiş Başkanı Ciwan Îbrahîm Suudi gazetesine konuştu: İran IŞİD'den daha tehlikeli

ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı en önemli unsurlardan biri olan YPG’nin Kuzey Suriye’de örgütlediği asayiş kuvvetlerinin başkanı Ciwan Îbrahîm, Suudi Arabistan’da yayın yapan bir gazeteye konuştu. Verdiği röportajda ABD’nin çıkarlarıyla paralel bir şekilde İran karşıtlığını ön plana çıkaran Îbrahîm, Türkiye ve Suriye Kürtleri arasında duygusal bağ dışında bir şey olmadığını da ifade etti.

Rojava Asayiş Kuvvetleri Başkanı Ciwan Îbrahîm, Suudi gazetesi Okaz’a verdiği röportajda “İran projesi, Suriye’deki ve genel olarak bölgedeki IŞİD projesinden daha tehlikeli. Deyrezzor şehrinde verilen savaşsa, Rakka’dakinden önemli, bunun sebebiyse şehrin Irak ile Suriye arasında bir sınır kapısı işlevi sağlaması ve petrol” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda, Türkiye konusuna da değinen Îbrahîm, “Türkiye ve Suriye Kürtleri arasında siyasi ve askeri herhangi bir bağ olmadığını, bağın sadece duygusal olduğunu” iddia etti.

İran konusundaki sözlerine, “Bu bizim İran’a karşı sekter bakışımızdan kaynaklanmıyor” diye devam eden Îbrahîm, “Bunun kanıtı bizim politik olarak Alevilerle bir sorunumuz olmayışıdır ama diktatörlük ve baskıyla sorunumuz var. Sorun şu ki, İran projesinin bölgeyi kontrol etmeyi amaçlayan bölgesel ve uluslararası hedefleri var. Bize gelen bilgilere göre, Suriye Alevileriyle İran Alevileri arasında keskin bir anlaşmazlık var. Alevilerle İran arasındaki farklılıklar artacaktır. Dini liderler arasında ve rejim içinde İran’la kurulan ilişkilerden rahatsız olan yetkililer var. İran’ın Suriye’de Rusya’yla arası bozuk. Bunu kanıtlayacak istihbaratımız var. Halep’in kontrolü sırasında İran ve Rusya arasında farklılıklar oluştu, rejimden bazıları İran, bazılarıysa Rusya’nın tarafına geçti, bu ikilik devam ediyor” dedi ve ekledi: “İran projesi, Suriye’deki ve genel olarak bölgedeki IŞİD projesinden daha tehlikeli. Ayrıca Deyrezzor şehrinde yapılan savaş, Rakka’da yapılan savaştan önemli, bunun sebebiyle şehrin Irak ile Suriye arasında bir sınır kapısı işlevi sağlaması ve petrol.”

İddialı açıklama: “İran’daki Kürtler devrim hazırlığında”

Suriye Devleti ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmaların olduğunu da ekleyen Ciwan Îbrahîm, bu çatışmalarının ardındaki güç olduğunu iddia ettiği İran’ı suçluyor. İran’ın Türkiye’de PKK’yi desteklemesine rağmen, bu ülkeyle neden çatışmaya girildiği yönündeki bir soruyaysa ilginç bir cevap veriyor: “İran’da silahlı bir partimiz var; PJAK. İran rejimiyle çatışmalarını sürüyor ancak bölgesel ve uluslararası gelişmeler gidişatta rol oynuyor. Şunu onaylayabilirim ki İran’daki Kürtler devrim hazırlığında.”

“Çözüm Türkiye’nin içinde”

Rojava Asayiş Komutanı, son olarak Türk-Kürt çatışmasının ne zaman sona ereceği hakkındaki soruyaysa şöyle cevap veriyor: “Mesele, Türkiye’deki Kürtler için siyasi bir çözüm yolu ortaya çıktığında sona erecek. Türkiye’nin, Türkiye Kürtleriyle sorunları var, bu bizi ilgilendirmez. PKK ile mücadeleleri de bizi ilgilendirmez. Sorun şu ki: Türkiye, Suriyeli Kürtlerin, kendi sıkıntılarının bir uzantısı olduğunu düşünüyor. Biz Türkiye ve içindeki Kürtlerin probleminin bizimle alakalı olmadığını düşünüyoruz, çözüm Türkiye’nin içinde.”