Rize'de aç kalan ayılar mezarları açıyor

HES'lerinin doğal yaşamlarına zarar verdiği ayılar, aç kalmaları nedeniyle köylere inip buralardaki mezarları açmaya başladı.

Rize'de aç kalan ayılar mezarları açıyor

Rize’de son dönemde tüm tepkilere rağmen inşa edilen HES’lerinin doğal yaşamlarını daralttığı ayılar, aç kalmaları nedeniyle köylere inip buralardaki mezarları açmaya başladı.

İkizdere ilçesinde yakınlarının mezarlarında olası ayı saldırıları için ‘nöbet’ tutan köylüler de, ayıların bu davranışlarının sıradışı olduğunu, doğanın dengesini değiştiren HES projelerin ayıların yaşam alanını etkilediğini düşünüyor.

Hürriyet’ten Cansu Şimşek‘in haberine göre, İkizdere’nin Güneyce köyünde yaşayan Hamit Karataş, geçen hafta cuma günü arabasıyla ilerlerken yol üstünde büyükçe bir taş gördü. Arabadan inip baktığında ise dehşete kapıldı. Taş zannettiği şey aslında bir insan kafasıydı.
İsmail Hakkı Taşdelen’in yanına gidip gördüğü manzarayı anlattı. Muhtar, hemen topladığı köylülerle birlikte olay yerine gitti. İki yıl önce yaşamını yitiren köy imamının evine yaklaştıklarında, dev ayak izlerini fark ettiler. İzler bir ayıya aitti. Bahçeye girdiklerinde ise korkunç manzarayla karşılaştılar. İmamın mezarı açılmış ve darmadağın edilmişti.

rize ayılar mezar ile ilgili görsel sonucu

Güneyce köyü sakinleri o günden bu yana ayı nöbetinde. Tıpkı üç ay önce ölen bir gencin mezarının talan edildiği Şimşirli köyündeki komşuları gibi.

“Herkes kendi mezarlarının derdine düştü”

İkizdereli gazeteci İsmet Kösoğlu, yaşadıkları dehşeti şöyle anlatıyor: “Şimşirli’deki saldırı sonrası ayıların mezarından çıkardığı maktulün bedeni, ailesi tarafından başka bir yere taşındı. Fakat rahmetli imamın yakınlarda kimi kimsesi kalmamıştı. Olayın ertesi sabahında rahmetlinin naaşının 150-200 metre sürüklenmiş olduğunu gördük. Gerçekten de korkunç bir görüntüydü.”

Güneyce’de toplu mezar olmadığı için, ayılara karşı herkes kendi bahçesindeki mezar için önlemini almaya başlamış. Muhtar İsmail Hakkı Taşdelen, “Mezarların etrafında dev ayak izleri gördük. Herkes kendi mezarlarının derdine düştü” diyor.

“HES’ler ayıları etkiledi”

Nesillerdir, doğayla, ayılarla iç içe yaşayan köy halkı bu durumun olağandışı olduğu görüşünde. Muhtar Taşdelen, “Doğma büyüme buralıyım. Böyle bir olayı ne bizde ne de komşu köylerde duydum” diyor. Köylülere göre ayıların mezarlara saldırmasının temel nedeni, su yollarını değiştiren HES’ler ve doğadaki kirlenme. Kış uykusundan uyanan ayıların değişen doğa koşullarına adapte olamayınca açlıktan mezarlara saldırdığını söylüyorlar. 50 yıldır Güneyce köyünde yaşayan Halim Çankaya, “Kimse ayılara zarar vermek istemiyor. Zaten zarar verirsek 15 ila 18 bin liralık bir ceza söz konusu” diyor.