Resmi kaynaklara göre Yıldırım-Pence görüşmesi "beklenenden iyi" geçmiş

Beyaz Saray Roosevelt Salonu’nda basına kapalı gerçekleşen ve 19.08’de başlayan görüşme, TSİ 20.20’de sona erdi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım’ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı. Yıldırım, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarını tamamlayarak, New York’a hareket etti. İki ülke... View Article

Resmi kaynaklara göre Yıldırım-Pence görüşmesi

Beyaz Saray Roosevelt Salonu’nda basına kapalı gerçekleşen ve 19.08’de başlayan görüşme, TSİ 20.20’de sona erdi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım’ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.

Yıldırım, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarını tamamlayarak, New York’a hareket etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin son bir ayına damgasını vuran vize krizinin gölgesinde gerçekleşen görüşmenin gündeminde Ankara ile Washington’ın derin görüş ayrılığı içinde olduğu PYD/YPG ve FETÖ ile mücadele gibi zor başlıklar vardı.

Başbakan Yıldırım dün gazetecilerle sohbetinde ‘bu ziyaretlerden hemen sonuç çıkmaz ama çözme iradesi bizde mevcut’ demişti. Yıldırım Amerikalı kanaat önderleriyle buluşmasında da ‘Biz ABD ile iyi geçinmek istiyoruz’ mesajı vermişti. Pence’e aktaracağı mesajların ipuçlarını veren Yıldırım, ABD ile yaşanan krizlerin en büyük nedeni olarak 15 Temmuz darbe girişimine ve Pensilvanya’da yaşayan Fetullah Gülen’e işaret etti.

Kritik görüşme sonrasında Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Pence açıklama yapmadı. Görüşmeye dair yazılı açıklama bekleniyor. Öte yandan, Başbakan Yıldırım bugün New York’ta TSİ 23.45’te CNN’e Fareed Zakaria’ya mülakat verecek. 02.30’da ise BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşecek olan Yıldırım, 03.15’te Amerikalı yatırımcılarla toplantı yapacak.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Yıldırım-Pence görüşmesi sırasında Beyaz Saray çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Yıldırım’ın ziyareti dolayısıyla Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Park’ın tamamen kapatıldığı ve parka çıkan sokaklarda ilave güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Olası protestolara karşı polisin aldığı güvenlik önlemleri dikkati çekti.