Reina saldırganı savunma yapmadı

11 ay sonra hakim karşısına çıkan Reina saldırganı, savunma yapmadı.

Reina saldırganı savunma yapmadı

1 Ocak 2017 gecesinde 39 kişinin ölümüne neden olan Reina katliamının ilk duruşması görüldü. 11 ay sonra hakim karşısına çıkan Reina saldırganı, savunma yapmadı.

39 kişinin ölümüyle, 79 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Reina katliamına ilişkin 51’i tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. IŞİD’in üstlendiği Reina katliamını gerçekleştiren Özbek asıllı Abdülkadir Masharipov, 11 buçuk ay sonra çıkarıldığı mahkemede, Türkiye yasalarını bilmediği ve avukatıyla görüşemediği gerekçesiyle savunma yapmadı.

Silivri Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen duruşmada 51’i tutuklu 54 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya Reina katliamı sırasında yaralanan bir kısım müştekiler ile avukatları da katıldı. 51 tutuklu sanık, Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs, IŞİD üyeliği, 39 kişiyi öldürme ve 79 kişiye de öldürmeye teşebbüs suçlamaları ile 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Duruşma salonuna diğer sanıklardan ayrı olarak iki jandarma eşliğinde getirilen Masharipov, bir sıraya tek başına oturtuldu. Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva’nın da aralarında bulunduğu 3 kadın sanık da duruşmaya tutuklu bulundukları Bakırköy Kadın Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Mahkeme başkanı: Şov yapma

Savunma yapması için sanık kürsüsüne çağrılan Masharipov, avukatının reddedilen taleplerinin Özbekçe tercüme edilmesini istedi. Tercümenin ardından OHAL kalktıktan sonra avukat görüş kısıtının ve avukatıyla duruşma salonunda yakın bir şekilde oturmasının mümkün olup olmadığını sordu. Mahkeme başkanı Dağ da, avukat görüş kısıtına ilişkin talebin ara kararda hükme bağlanacağını, diğer talebinin ise OHAL ile ilgili olmadığını söyledi. Bunun ardından Masharipov, tercüman aracılığıyla Türkiye’nin yasalarını yeterince anlayamadığını bu sebeple de avukatıyla özel görüşünceye kadar susacağını beyan etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı Dağ, “Savunma yapmayacaksan otur. Mahkeme kimsenin şov yeri değildir. Mahkeme, sanıkların haklarını savunmakla yükümlü değil. Önce devletin yargı erkin sonra da mağdur haklarını savunur” dedi. Bu sırada söz alan Masharipov’un avukatı Demir, “Bize şov yapmayın dediniz kendiniz yapıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Güvenlik açığı iması

Reina’nın ortaklarından Ali Ünal’ın koruması olup olay gecesi yaralanan Ömer Basut da mahkemeye müşteki sıfatıyla katıldı. Basut, olay sebebiyle bacağında kalıcı hasar oluştuğunu, olaydan 9 ay sonra Reina’daki işinden çıkarıldığını, işsizlik maaşı alamadığını ve devletin de ilgilenmediğini söyledi. Basut, olay gecesi yaşananları ise şöyle özetledi: “Saat 19.00’dan gece yarısına kadar telsiz sinyalleri bozuktu. 19.00’dan itibaren telsiz konuşmalarında ‘Yanaşıyoruz kaptan’, ‘Dalga var, yanaşamıyoruz’, ‘Başlıyoruz’ gibi anonslar duyduk. Sayısı yaklaşık 330 olan güvenlik kameralarından 180’i çalışıyordu. Saldırıdan sonra yaralılar üç kişinin saldırdığını, birinin kadın olduğunu, hatta bazıları ‘Kadın neden ateş ediyordu’ diye soruyordu. Kapıda dört tane polis olması gerekirken sadece bir tane vardı. Diğer üçü nerede idi?”