Reina saldırganı: Müslümanların yılbaşı kutlamayacağına inanıyordum, kafir oldukları için öldürdüm!

Yakalanan Reina saldırganı Abdulgadir Masharipov'un polisle ilk mülakatı sırasında söyledikleri ortaya çıktı.

Reina saldırganı: Müslümanların yılbaşı kutlamayacağına inanıyordum, kafir oldukları için öldürdüm!

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübünde 39 kişiyi tarayarak suretiyle katleden ve geçtiğimiz günlerde yakalanan Abdulgadir Masharipov’un polisle ilk mülakatı sırasında söyledikleri ortaya çıktı.

AKP’nin yayın organlarından Sabah‘ın servis ettiği habere göre, polisin her sorusuna cevap verdiği belirtilen saldırganın resmi ifadesi öncesindeki ‘sohbet’ niteliğinde geçtiği belirtilen mülakatında önemli bilgiler verdiği ortaya çıktı. Masharipov’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgucu polislerle yaptığı mülakatta “Reina’dakileri kafir oldukları için öldürdüm. Müslümanların yılbaşı kutlamayacağına inanıyordum.” ifadeleri dikkat çekiyor.

İşte saldırgan cihatçının ifadeleri:

Özbekistan İslami Hareketi’ndeydim

Özbekistan İslam Hareketi içinde bulunuyordum. Bu hareket adına kamuoyunda propaganda yapmakla görevliydim. Örgütün propaganda videolarını YouTube’a yüklüyordum. Silahlı eğitimi bu grup içinde aldım.

Konya’da saldırı talimatını aldım

Daha sonra bu grupla fikir ayrılığına düştüm. Afganistan’a, oradan Pakistan’a ve son olarak ise İran’a geçtim. DEAŞ ile İran’da tanıştım. İran üzerinden Ağrı güzergahını kullanarak illegal yollardan Türkiye geçtim. Eşim ve iki çocuğum yanımdaydı. Konya’ya geldim ve saldırı talimatını buradayken Rakka’daki DEAŞ emirinden aldım.

Bombalı saldırı planladık

Talimat, Telegram üzerinden ses dosyası olarak ulaştı. Bombalı saldırı planladık ama sıkı güvenlik tedbirleri sebebiyle bunu başaramadık. Olayda kullandığım Kalaşnikof’u ve şarjörleri bir arkadaşım Zeytinburnu’ndaki hücre evine getirdi ve olaydan kısa süre önce bana teslim etti. 16 Aralık günü İstanbul’a gelmiş ve 29 Aralık’a kadar Kayaşehir’de İlyas’ın evinde kalmıştım. Bu tarihte Kayaşehir’deki evden ayrıldım.

Suriye’ye gönderdim

Taksim’de çektiğim ve keşif niteliğinde olan görüntüleri Suriye’deki DEAŞ emirine gönderdim. Ama kalabalık ve güvenlik fazla olduğu için saldırı gerçekleştiremedim. Reina’ya saldırıyı yaptım.

Çember daraldı köşeye sıkıştım

Reina’dakileri kafir oldukları için öldürdüm. Müslümanların yılbaşı kutlamayacağına inanıyordum. Saldırıdan sonra oğlumu alıp kaçmayı planlıyordum. Fakat oğlumla buluşamadım. Zeytinburnu, Sefaköy ve Esenyurt’taki evlerde saklandım. Oğlumla buluşabilseydim Suriye’ye İzmir ve Hatay üzerinden kaçmayı planlıyordum. Polis çevremdeki çemberi iyice daraltınca köşeye sıkıştım. Zeytinburnu’ndan ve Sefaköy’de saklandığım yerlerden kaçmak zorunda kaldım. Esenyurt’a geldim ve evdeki kadınlardan biri ile dini nikâh yaptım. Kaçarken eşim ve kızımı yanımda götürmeyi düşünmüyordum, oğlumu götürmek istiyordum.

Özbekistan İslami Hareketi nedir?

Özbekistan İslam Hareketi, Özbekistan’da İslam Kerimov yönetimini devirmek ve yerine bir İslam devleti kurmak amacıyla 1998’de kuruldu. Hareket, daha sonraki yıllarda kendisini El Kaide ve Taliban’ın müttefiki olarak tanımlamış olup 2015 ortalarında IŞİD’e biat etti.