'Rakka'dan ayrılmalarına izin verilen IŞİD militanları Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti'

The Times gazetesi, YPG ile yapılan anlaşma üzerine IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçtiğini yazdı.

'Rakka'dan ayrılmalarına izin verilen IŞİD militanları Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti'

İngiliz The Times gazetesi, YPG ile yapılan anlaşma üzerine Rakka’dan ayrılmalarına izin verilen IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçtiğini yazdı.

IŞİD ile YPG arasında varılan anlaşmama uyarınca, 250 IŞİD militanıyla aile bireylerinin de aralarında bulunduğu 3 bin 500 kişinin Rakka’dan konvoylarla çıkmalarına izin verilmişti. Tahliyenin ardından Rakka ekim ayında YPG kontrolüne geçmişti. Militanlar 10 kamyon yükü silahı da beraberlerinde götürmüştü.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, The Times gazetesi bugün yayınlanan Kilis mahreçli haberde tahliye edilenlerin Türkiye sınırına yöneldiğini yazdı. Haberde bunlardan bazılarının sınırda yakalandığı, bazılarının da Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçtiği belirtildi.

“Türkiye sınırını geçmek çok kolay”

Sınırı geçmek isterken yakalanan kişilerden biri olan 26 yaşındaki Saddam el Hamadi, The Times’a konuştu.

Türkiye sınırına 1.5 kilometre uzaklıktaki Er Rai’de, Türkiye’den desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nca yakalanan El Hamadi şöyle diyor: “Tahliye anlaşması sırasındaki hareketlenmeyi fırsat bilerek, Türkiye’ye geçmek istedim. Benim gibi birçok kişi vardı. Bunların bir kısmı savaşçı, bir kısmı da sivillerdi. Kullandığımız yolla sınırı geçmek çok kolay. YPG yakaladıklarını 10-15 gün tutuyor, sonra bırakıyor.”

“Saldırı düzenlenmesinden endişe ediyoruz”

Gazeteye göre, IŞİD militanların sınırı geçirme karşılığında insan kaçakçılarına 300 dolar ödeme yapıyor. Bir Türk yetkili, “Sınırı geçmek isterken yakalanan kişi sayısında önemli bir artış oldu” bilgini verdi.

İngiltere istihbarat örgütlerine yakın bir kaynak da Avrupa Birliği’yle yaşanan gerilimlerin yabancı savaşçıların ülkelerine dönüşünü kolaylaştırdığı yorumunda bulundu.

Haberde, Rakka’dan ayrılanların Avrupa’da saldırılar düzenlemesinden endişe edilildiği vurgulandı.