PYD'den açıklama: Soçi'ye parti ya da şahsiyet olarak katılmayacağız

PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine konuştu.

PYD'den açıklama: Soçi'ye parti ya da şahsiyet olarak katılmayacağız

Soçi’de Suriye gündemiyle dün gerçekleşen üçlü zirvenin ardından PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine konuştu. Tayyip Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada “PYD ile aynı platformda yer alamayız” dese de Şahoz Hasan “Soçi’de hazır bulunacağız” dedi

Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Kürtlerin katılmaması halinde sonuçsuz kalacağını söyledi.

Hasan, Rusya’nın kendilerini Soçi’de yapılacak kongreye davet ettiğini belirterek şunları kaydetti:
Soçi’ye katılmamız için bize dönük bir davet var. Daha önce de açıkça dedik. Biz Soçi’ye parti veya şahsiyet olarak katılmayacağız. Afrin, Kobani ve Cezire’nin özerk yönetimleri olarak Soçi’de hazır bulunacağız.

Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Cenevre Konferansı için önemli bir adım olacağını belirten PYD Eş Başkanı, Birleşmiş Milletler’in de Kürtlerin Cenevre Konferansı’na katılımı için adım atması gerektiğinin de altını çizdi.

Erdoğan: “Aynı platformda yer almamız beklenemez”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi’de Suriye gündemiyle dün (22 Kasım) bir araya gelmişti. Zirvenin kilit meseleleri olan diyalog kongresine PYD’nin katılımı ile Afrin’e yönelik operasyon konularına ilişkin ise taraflardan net bir açıklama yapılmamıştı. Ancak Putin, Suriyeli tüm etnik, dini ve siyasi grupların yer alacağı kapsamlı bir diyalog kurulmasının öngörüldüğünü belirtirken, Erdoğan’ın “Bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir” demişti.