Posco'da direniş çadırı kuruldu: "Yasanın tanıdığı hakkı kullanan işçiler yasalarla işten atıldı"

Posco grubu ile Kibar Holding ortaklığıyla çelik üreten Posco Assan’ın Kocaeli fabrikasında çalışan işçiler, sendikalı olunca işten atıldılar.

Posco'da direniş çadırı kuruldu:

Posco grubu ile Kibar Holding ortaklığıyla çelik üreten Posco Assan’ın Kocaeli fabrikasında çalışan işçiler, sendikalı olunca işten atıldı. İşten çıkarılan işçi sayısı 90 işçi bugün çadır kurarak oturma eylemi başlattı.

İzmit Alikahya semtinde bulunan fabrika önünde bir araya gelerek oturma eylemi başlatan işçiler, işlerine geri dönene kadar mücadelelerini sürdürmekteki kararlılığını dile getirdi.

Grevdeki işçiler adına açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, günlerdir hukuksuz bir durum yaşandığını belirterek, “İşten çıkarılan arkadaşlarımız olarak burada yaşanan durum ile ilgili açıklamalar yapıldı. Yaşanan kepazelik ile ilgili gerekli yerler bilgilendirildi ve bu durum bir an önce çözülmeli. Türkiye’nin her yerinde işçiler sendikalaşıyor. Her iş yerinde işçiler bu gerekçelerle işten atılıyor. Burada farklı bir durum söz konusu. İşçiler yüz kızartıcı suç olarak nitelendirilen 25/2 maddesi gereğince işinden edildi. Bu maddeden işten çıkarılmak demek işçinin bir daha iş bulamaması demektir, bu da işçiyi açlığa mahkum etmektir.”

“Yasanın tanıdığı bir hakkı kullanan işçiler yasalarla işten atıldı”

Çelik’in ardından konuşan Birleşik Metal İş Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı da, işçilerin bayram, hastalık demeden şirket için çalıştığının altını çizerek, “Yasanın tanıdığı bir hakkı kullanan işçiler yasalarla işten atıldı” diye belirtti.

Yasaları belirleyen parlamentoyu da eleştiren Baltacı, “İnsanlar böylesi gayri insani bir durum ile karşılaşıyorlar. O koltukta oturanlar dönüp kendilerini bir sorgulasınlar. O koltuklar neden işgal ediliyor. Bu yasalar o parlamentoda oturanların namuslarıdır ve namuslarına sahip çıksınlar” ifadelerini kullandı.

“Bu vicdan sizi boğar”

Baltacı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a “Ey Cumhurbaşkanı, Başbakan; bu vicdan sizi boğar. İnsanlar kış kapıdayken açlıkla terbiye edilmez. Emeğiyle onurlu bir yaşam mücadelesi verenlere hırsızlığın, soygunculuğun kapısını mı açıyorsunuz” diyerek seslendi.

Baltacı, son olarak yetkilileri göreve çağırıp, “Bu insanların mağduriyetini ortadan kaldırın. İnsanlar işine, ekmeğine bir an önce geri dönsün” dedi.