Pilotsuz uçak dönemi başlıyor

Dünyanın en büyük uçak tekellerinden Boeing, 2018'de pilotsuz uçaklarla deneme uçuşu yapmaya başlayacak.

Pilotsuz uçak dönemi başlıyor

Dünyanın en büyük uçak ve helikopter tekellerinden Boeing, 2018’de pilotsuz uçaklarla deneme uçuşu yapmaya başlayacak.

Halihazırda hava araçlarının zaten büyük oranda otomatik çalıştığı biliniyor. Hatta uçaklar şimdiden kendi başlarına havalanabiliyor, uçabiliyor ve iniş yapabiliyor.

Ancak pilotsuz uçağa ihtiyacın asıl sebebi ise havayolu tekellerinin maliyet kaygısından kaynaklanıyor. Hava yolculuğuna giderek daha fazla istek olması ve kimi tahminlere göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde talebi karşılamak için fazladan 1.5 milyon pilota daha ihtiyaç olması, uçak üreticilerini yeni teknolojilere yöneltti.

Boeing’in pilotsuz uçuşlar için testlere önümüzdeki yıl başlaması planlanıyor.

Yolcular ‘binmem’ diyor

Öte yandan BBC Türkçe’nin aktardığına göre, İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS tarafından yapılan bir araştırma ise bir çok kişinin, pilotsuz uçak fikrini “ürkütücü” bulduğunu gösteriyor. Pilotsuz uçakların hizmet vermeye başlamasıyla, uçak yolcularının sayısının ciddi oranda azalabileceği belirtiliyor.

UBS’in araştırması için 8000 kişiyle görüşüldü. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 17’si pilotsuz uçağa binebileceğini söyledi. UBS’in araştırmasına katılanların yüzde 54’ü ise pilotsuz uçağa ayak basmayacağını söyledi.

Şirketler tasarruf edecek

UBS, havayolu şirketlerinin pilotsuz uçaklarla yılda 26 milyar dolar tasarruf edebileceğini söylüyor. UBS, pilotsuz uçaklarla uçak yolculuklarının daha güvenli hale geleceğini savunsa da  bir çok güvenlik uzmanı bu görüşte değil.

İngiliz Pilotlar Birliği’nden güvenlik uzmanı Steve Landells, “Çağ ötesi bu fikrin yarattığı heyecan dalgasıyla ilgili kaygılarımız var. Bazıları, pilotsuz hava yolculuğuyla ilgili gerçekleri unutmuş gibi görünüyor” diyor.

Landells şunları söylüyor:

“Kokpitte otomasyon yeni bir şey değil. Hatta otomasyon birçok operasyona destek veriyor. Ancak her gün pilotlar, yapmaları gereken seyi yapamayan otomatik sistemlere müdahale etmek zorunda kalıyor. Bilgisayarlar çalışmayabilir. Sık sık da çalışmıyor. Bilgisayarın çalışması için hala birilerine ihtiyaç var.”