Petrol-İş'ten Varlık Fonu'na karşı genel grev çağrısı

Dev kamu kuruluşlarının Varlık Fonu'na devredilmesine karşı Petrol-İş Sendikası'ndan tepki geldi.

Petrol-İş'ten Varlık Fonu'na karşı genel grev çağrısı

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla aralarında TPAO, PTT, Ziraat Bankası, BOTAŞ ve ÇAYKUR’un da bulunduğu dev kamu kuruluşlarının Varlık Fonu’na devredilmesine karşı Petrol-İş Sendikası’ndan tepki geldi.

Petrol-İş’ten Mustafa Mesut Tekik, sözkonusu kuruluşların sermayeye peşkeş çekilmesi hazırlıklarına karşı tüm emek örgütlerine ‘genel grev’ kararı almaları için çağrıda bulundu.

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, BirGün‘e yaptığı konuşmada, TPAO’nun da aralarında olduğu kamu kuruluşlarının Varlık Fonu’na devredilmesinin, başkanlık referandumuyla yakından ilişkili olduğunu belirtti. Hükümetin bu yolla referandum için kaynak yaratma amacında olduğunu söyleyen Tekik, “Biz bu kararın bu ülke halklarına ve cumhuriyetin 90 yıllık kazanımlarına yönelik büyük bir darbe olacağını ifade ediyoruz. Bütün bu kuruluşların Varlık Fonu’na devrinin bir özelleştirme ya da halka arz hazırlığı olduğunu düşünüyoruz. Üstelik Varlık Fonu’nun devlet denetimine, Sayıştay ve diğer yargı kurumlarının denetimine kapalı oluşu kesinlikle kabul edilemez” dedi.

“Türk-İş’e çağrımız var”

Varlık Fonu’na devredilen kamu kuruluşlarının önemli bir bölümünde Türk-İş’in örgütlü olduğuna dikkat çeken Tekik, “Konfederasyonumuz Türk-İş’ten, aynı kıdem tazminatında olduğu gibi, bu konuyu da genel grev gerekçesi saymasını bekliyoruz ve açık söyleyeyim, bunu aramızda da konuşuyoruz. Türk-İş ve diğer emek örgütleri, nasıl kıdem tazminatıyla ilgili ‘kırmızı çizgimizdir, dokunulursa genel grev nedeni sayarız’ diyorsa, elde kalan 8-9 kamu kuruluşunun haraç mezat sermayeye peşkeş çekilmesine, özelleştirme hazırlığı yapılmasına dair de acilen Başkanlar Kurulu’nu toplayarak ‘Genel grev gerekçesidir’ şeklinde karar almalıdır. Bunu Türk-İş’e resmen de önereceğiz” ifadelerini kullandı.

Emekçiler nasıl etkilenecek?

Tekik, Varlık Fonu’na devredilen kuruluşlarda çalışan emekçilerin bu karardan nasıl etkileneceğini ise şu sözlerle anlattı: “Devlet tüm bu kuruluşların Varlık Fonu’na geçirilmesini neden ister? Şunu diyor devlet: Varlık Fonu yöneticileri Yiğit Bulut ve ekibi, al kardeşim, yönetin burayı, en düşük maliyetle en yüksek kârı elde edin. Bu ne anlama gelir? Söz konusu kamu kuruluşlarında arkadaşlarımıza yönelik yeni hak gasplarının gündeme geleceği; esnek ve kuralsız çalışmanın, ucuz işgücünün yaygınlaşacağı anlamına gelir.”

‘Başkanlık sistemi gibi’

Kamu kuruluşlarının katrilyonlara varan malvarlıklarıyla ilgili tüm yetkinin Varlık Fonu’na verildiğine de işaret eden Tekik, “En kötüsü de bu fon denetime kapalı ve Kamu İhale Kanunu’nun dışında tutuluyor. Deyim yerindeyse, başkanlık sistemi ilk olarak Varlık Fonu’na getiriliyor. Varlık Fonu resmen bir başkanlık gibi duruyor önümüzde” dedi.