Peşmerge Suriye’de cihatçı ÖSO’ya katılıyor

Barzani Suriye'de yeni ittifaklar peşinde koşuyor.

Peşmerge Suriye’de cihatçı ÖSO’ya katılıyor

Cihatçı ÖSO iç yapılanmasında değişikliğe gidiyor. Bir süredir kan kaybına uğrayan ÖSO yeni ittifaklar kurarak güç toparlamaya çalışıyor. 15 Ağustos’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak toplantıda ÖSO’nun iç yapısında değişikliği yapılacağı ifade edildi. Cihatçı ÖSO’nun yönetici kadroları bugün İstanbul’dan Riyad’a geçti.

Konuyla ilgili Sputnik’e bilgi veren ÖSO temsilcisi Ebdulbasit Temo, ÖSO’da değişikliğe gidileceğini belirterek, bu konuda görüşmelerin ve tartışmaların sürdüğünü söyledi. Edinilen bilgiye göre değişikliğin başında “Rojava Peşmergesi” olarak geçen Rojava’daki Barzani’ye bağlı güçlerin ÖSO saflarına katılacağı konuşuluyor. 5 bine yakın peşmergenin ÖSO güçlerinin yanında yer alabileceği iddia edildi.

Barzani güçleri Suriye’nin kuzeyinde bulunan Rojava sınırlı sayıda peşmerge gücüyle faaliyet gösterirken, özellikle Kobane direnişi esnasında Türkiye’nin de desteğiyle bölgede askeri faaliyetlerini hızlandırmıştı. Barzani’nin Suriye gücü olan ENKS (Suriye Kürt Ulusal Konseyi) savaşın başından bu yana ÖSO’ya yakın bir profil çiziyor. ENKS bölgede PYD’nin Baas güçleriyle ittifak kurarak güçlendiğini iddia ederken, kendilerinin “Suriye muhalefetiyle birlikte” olduğunu iddia ediyordu.

ÖSO’ya katılma referandum öncesi Barzani’nin destek arayışı mı?

Katılımın Barzani’nin referandum açıklamalarından sonra gelmesi ise dikkat çekti. Eylül ayında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bir referandum gerçekleştirerek “bağımsızlığı” tartışmaya açacak. Bu referandum öncesi İngiltere ve ABD’de de destek arayışlarını sürdüren Barzani, referandumun kendi kararları olduğunu belirtmişti.

İran’a yakınlığıyla bilinen Gorani hareketinin de boykot kararında yumuşamaya gidileceği Barzani kaynaklarında iddia edilirken, Suriye’de Barzani güçlerinin ÖSO’ya doğrudan destek vermesi dikkat çekti.  Ayrıca bölgede Musul yakınlarında Telafer’de Irak ordusunun desteğiyle bir ABD üssü kurulurken, Barzani güçlerinin konuya sessiz kalması da dikkat çekti.