Paraguay'da başkanlık yasa tasarısına isyan: Kongre binası ateşe verildi

Paraguay'da devlet başkanının görev süresinin uzatılması kararına büyük tepkiler geldi.

Paraguay'da başkanlık yasa tasarısına isyan: Kongre binası ateşe verildi

Paraguay’da Senato’nun Devlet Başkanı Horacio Cartes’in tekrar seçilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını gizli oylama ile kabul etmesinin ardından Kongre binasının ateşe verildiği öğrenildi.

Bu duruma tepki gösteren protestocular polisin saatler süren müdahalesine rağmen Kongre’ye girmeyi başararak camları kırdı ve binadan alevler yükseldi.

Ülkede 1992 yılında kabul edilen anayasa bir devlet başkanının ancak 5 yıllık bir dönem görevde kalabilmesine hükmediyor. Senato’nun aldığı karar ise bu sürenin uzatılmasını sağlayacak yasal bir düzenlemeyi içeriyor. Senatörler oylamayı Senato katı yerine kongredeki bir ofiste kapalı kapılar ardında yapmayı tercih ettiği de edinilen bilgiler arasında.

“Oturum yasalar dahilinde yapıldı”

Gelişmeleri takip eden gazeteciler de bu duruma şaşırırken, Senatör Carlos Filizzola açıklama yaptı. Filizzola, “Anayasa çerçevesi dışında hiçbir şey olmadı. Tekrar ediyorum, bugün 25 senatörle yaptığımız oturum yasal düzenlemelere uyarak yasalar dahilinde yapıldı” şeklinde konuştu.

Bir çok siyasi ismin ve gazetecinin olaylar sırasında yaralandığı bildirilirken, iktidara muhalif olanlar ise halkı sokağa çıkmaya çağırıyor.

Yasa tasarısının, bundan sonraki süreçte Meclis’te oylanması gerekiyor. Tasarının burada da büyük bir destek alması bekleniyor.