AKP'nin ÖTV oyunu: Sigaraya zam yok ama...

Düzenli olarak ÖTV zammı yapılan içkide verginin artırılması, sigarada ise aynı bırakılması bekleniyor.

AKP'nin ÖTV oyunu: Sigaraya zam yok ama...

Türkiye’nin 2002 yılında tanıştığı ve AKP’li yıllar içerisinde hem kapsamı büyüyen hem de programlı şekilde zamlanan ÖTV yine vatandaşların cebini yakacak. Buna göre, her yılbaşında üretici enflasyon oranına göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı yapılan içkide verginin artırılması, sigarada ise aynı bırakılması bekleniyor. Enflasyon rakamlarına yansımaması için zam yapılmaması kararı verilen sigaradan alınan ÖTV ise 2018’de torba tasarı ile makarona getirilen vergilerden sağlanacak.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil‘in haberine göre, enflasyondaki seviye gözetilerek bu yılın başında sigaraya vergi zammı yapılmaması planlanıyor. Her yıl temmuz ve ocakta sigara ve içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi üretici enflasyonu oranında arttırılıyor. Ancak bu vergi artışı sigara ve içki fiyatına da zam olarak yansıyor. Bu da tüketici enflasyonunu etkiliyor.

Enflasyonda içki ve sigaranın toplam ağırlığı yüzde 5.87, bunun 5.48 puanını ise tek başına sigara oluşturuyor. Yani sigara zamları enflasyon üzerinde çok daha etkili. Bu yıl temmuzda da içkinin vergisi artırılmış tüketici fiyatlarına da zam gelmişti. Ancak sigarada vergi artırılmamıştı.

İçkinin ÖTV’si yüzde 10 artacak

2018 yılı bütçe tasarısında sigara üzerinden alınan ÖTV’nin yüzde 4 oranında artarak 37.8 milyar liralık vergi toplanması hedefleniyor. Maliye yetkilileri, gelir hedefindeki yüzde 4’lük artışın torba tasarı ile makarona getirilen vergilerden sağlanacağını belirterek, sigara ürünleri üzerinden alınan vergilerin artırılmasının düşünülmediğini söylediler. Yetkililer, bu adımı, “Maliye politikasının para politikasına yardımcı olması” olarak yorumladı.

Sigara ile birlikte her yıl içkiden alınan ÖTV de artırılıyor. İçki ürünlerinden alınan ÖTV gelirinin 2018 yılında bu yıla göre yüzde 9.9 oranında artarak 10.5 milyar liraya yükselmesi hedefleniyor. İçki ürünlerinin enflasyon sepetindeki ağırlığının çok düşük olduğu bu nedenle sigaradan farklı değerlendirildiği ifade edildi.