'Osmanlı'nın torunları' İstanbul'a göz dikti: Kentin dört bir yanında hak iddia ediyorlar!

Kendilerini "Osmanlı'nın torunu" olarak tanıtan kişilerin halkın evinde ve arazisinde hak iddia ederek dava açtığı öğrenildi.

'Osmanlı'nın torunları' İstanbul'a göz dikti: Kentin dört bir yanında hak iddia ediyorlar!

AKP’nin Türkiye’yi Osmanlı özlemiyle dinselleştirme operasyonu hızla sürerken, İstanbul’un bir çok yerinde kendilerini “Osmanlı’nın torunu” olarak tanıtan kişilerin halkın evinde ve arazisinde hak iddia ederek dava açtığı öğrenildi.

İstanbul’un bir çok yerinde kendilerini “Osmanlı’nın torunu” olarak tanıtan kişilerin halkın evinde ve arazisinde hak iddia ederek dava açtığı öğrenildi.

İstanbul Sultangazi’ye bağlı Habibler Mahallesi’nde yaşayan yaklaşık bin kişi, Çağlayan Adliyesi’ne gelerek haklarında açılan davayı basın mensuplarına duyurdu.

Bir süre önce “Osmanlı’nın torunları” olduğunu iddia eden bazı kişilerin dava açtığını belirten Habibler Erzurumlular Derneği Başkanı Şerif Kına, “Evlerimizi, dedelerinin olduğu gerekçesiyle elimizden almaya çalışıyorlar” dedi.

Ellerindeki Türk bayraklarıyla açıklama yapan Habibler halkının adliye önündeki eylemine destek veren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile Selina Doğan ise yapılmak istenen uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

İki yakada da yaşanıyor

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş yaptığı konuşmada “Bu sorun İstanbul’un dört bir yanında yaşanıyor. Ataşehir’den Ümraniye’ye, Sultangazi’den Sarıyer’e dek neredeyse her yerde hak iddia ediyorlar” dedi.

Halkın emeği ve alınteriyle biriktirerek sahibi olduğu evlerin arazilerinin “Osmanlı’nın torunlarıyız, buralar bizim” denilerek gasp edilmeye çalışıldığını vurgulayan Yarkadaş şöyle konuştu:

“Örneğin Ümraniye’deki mahallelerde de buna benzer davalar var. ‘Ev başına üç bin TL verirseniz davaları geri çekeriz’ diyorlar. Sakın bunu yapmayın ve paranızı boşa harcamayın. Biz hukuki mücadelede sizin yanınızdayız. Bu bir parti değil, barınma hakkının korunması meselesidir. Barınma hakkı, anayasa ile güvence altına alınmıştır.”

Mahkeme ‘hesaplama’ kararı vermişti

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi, Osmanlı Devleti padişahlarından Abdülhamid’in 7 bin 756 tapu kaydından oluşan miras davasında yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen miktarın bilirkişi vasıtasıyla hesaplanmasına karar vermişti. Mahkemenin kararıyla birlikte ‘mirasçılar’a yasaya aykırı olmasına rağmen devlete başvurarak Abdülhamid’in mirasını isteme hakkı doğmuştu.