ODTÜ'de son durum: Protokolde ihlâl, 35 yerine 135 metre genişliğe ulaşıldı

AKP iktidarının eliyle ODTÜ ormanlarının kırımı hâlâ devam etmekte. Protokolde 35 metre denilmesine rağmen 100 metre genişliğinde yol yapılmış.

ODTÜ'de son durum: Protokolde ihlâl, 35 yerine 135 metre genişliğe ulaşıldı

AKP iktidarının eliyle ODTÜ ormanlarının kırımı hâlâ devam etmekte.  ODTÜ arazisinden geçmesi planlanan yeni yol projesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile üniversite rektörlüğü arasında anlaşma sağlanması üzerine çok sayıda iş makinesi ve kamyon önceki gece polis eşliğinde ODTÜ ormanına girmişti. Buna karşın ODTÜ Rektörlüğünden gelen açıklamaysa adeta okuyanların şok edecek cinsten.

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün, yapılanın kıyım değil, “düzenleme” olduğunu iddia ettiği açıklamasında “Yolun yapımı sırasında açılan yüzeyin genişliği; yol yapım teknikleri, yol kenarındaki sanat yapıları (şev, drenaj kanalları, vb.) ve çevre düzenlemeleri gereği, bazı yerlerde en fazla 75 metre olup (mevcut yangın yollarıyla beraber), iki noktada U-dönüşü yapılacağı için sadece bu bölümlerde genişlik 135 metreye ulaşmıştır” dendi. Oysaki bir önceki açıklamada “İncek Bulvarı Bağlantı Yolu 4 şerit gidiş ve 4 şerit geliş olarak; ilk önce planlandığı gibi 50 metre değil, 38 metre olarak yapılacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Kök’ün açıklamasında “Üniversitemizin doğal alanları her zaman gurur kaynağımız olup, bu alanı tüm Ankaralılar için titizlikle korumaya ve geliştirmeye özen gösteriyoruz” da deniliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Alatlı durum hakkında “Protokolde 35 metre denilmesine rağmen 100 metre genişliğinde yol yapılmış ve protokolde korunacağı belirtilen ekosisteme ciddi zarar verilmiştir. Bu da ODTÜ’ye sınavla değil, ancak toma ve polisle girebileceklere özgü bir sahte manevradır. (…) Yaklaşık 12.000 ağaç yok edildi” derken konuyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) de tepki geldi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: “Daha bir gün önce basında ODTÜ Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Valiliği aracılığında anlaştırıldığı bir protokol imzalandığı açıklanmıştı. Rektörlüğün açıklamasına göre belediyenin talepleri ODTÜ’ye en az zarar verecek şekilde karşılanmıştı. Dün gece karanlığında görüldüğü üzere, bu yol tamamlandığında yaklaşık 30 hektar ormanlık alanın ağaçları yok edilerek yola dönüştürülecek aynı zamanda yaklaşık 150-200 hektar büyüklüğünde orman alanı da üniversite arazisinden kopartılmış olacaktır.”