Norveç genel seçimlerini sağ koalisyon kazandı

2013 yılından beri Norveç Başbakanı olan Solberg, dört yıl daha başbakan olarak görev yapacak.

Norveç genel seçimlerini sağ koalisyon kazandı

11 Eylül günü Norveç’te gerçekleştirilen genel seçimlerin galibi, Muhafazakar Parti, Kalkınma Partisi, Liberaller ve Hıristiyan Demokratlar’dan oluşan sağ koalisyon oldu. Seçim sonuçlarına göre Norveç parlamentosundaki 169 sandalyenin 89’unu sağ koalisyon kazanmış durumda.

Sağ koalisyondaki Kalkınma Partisi, ülke genelinde özellikle göçmen düşmanlığı ve ırkçı politikaları ile biliniyor. 2011 yılında çoğunluğu İşçi Partisi üyesi olan 77 genci katleden Anders Behring Breivik’de zamanında Kalkınma Partisi içerisinde siyaset yapan isimlerden biri.

2013 yılından beri Başbakanlık yapan Erna Solberg, başkent Oslo’daki bir grup destekçisine yaptığı açıklamada, “Açık bir zafer gibi görünüyor” dedi. Bu seçim sonuçlarıyla beraber Erna Solberg ikinci kez başbakan seçilmiş oldu. Ülkede 1985’ten beri Muhafazakarların başını çektiği bir hükümet ikinci kez seçilememişti.

Daha önce ülkenin dışişleri bakanlığını yapmış, milyarder Jonas Gahr Støre liderliğindeki İşçi Partisi ise %27,3 oy alarak parlamentoda 49 sandalyeye sahip oldu. İşçi Partisi bir önceki seçimlerde %30,8 oy oranıyla parlamentoda 55 sandalyeye sahipti.

Öte yandan Sosyalist Sol Parti %6 oy olarak bir önceki seçimlere göre parlamentoda 4 sandalye daha kazanarak toplam sandalye sayısını 11’e çıkardı. İşçi Partisi’nden sonra meclisteki en büyük ikinci tek muhalefet partisi konumunda olan Sosyalist Sol Parti, kendini “demokratik sosyalist” olarak nitelendiriyor ve reformist bir çizgide siyaset yürütüyor.

2007 yılında Komünist İşçi Partisi ve Kızıl Seçim Koalisyonu adlı iki farklı yapının birleşmesi sonucu kurulan Kızıl Parti ise %2,4 oy olarak parlamentoda 1 sandalyeye sahip oldu. Parti, tarihinde ilk defa parlamentoda sandalyeye sahip oluyor. Parti programında Marksist olduğunu belirtmesine rağmen “radikal demokrat” reformist bir çizgide siyaset yürütüyor.