Nikaragua’da sola destek yüzde 80’e çıktı

Latin Amerika ülkesi Nikaragua’da üç dönemdir iktidar olan Sandinistler’in lideri Daniel Ortega’ya destek yüzde 80’e çıktı.

Nikaragua’da sola destek yüzde 80’e çıktı

Latin Amerika ülkesi Nikaragua’da üç dönemdir iktidar olan Sandinistler’in lideri Daniel Ortega’ya destek yüzde 80’e çıktı. Kamuoyu yoklamalarına göre Ortaga’nın siyasetine destek sürerken, ankete katılanların yüzde 78’i Sandinistler’in siyasetinin kendilerine umut verdiğini söyledi.

Sandinist siyasetin ülkeyi birlik içinde tuttuğunu ifade edenlerin oranı yüzde 79 olurken, üç dönemdir devam eden siyaseti olumlu bulanların yüzde 35’i kendini “bağımsız” olarak tanımlıyor.

Latin Amerika ülkesi Nikaragua’da Sandinistler 1930’larda ABD’ye karşı mücadele veren Sandino’dan etkilenmiş bir gerilla grubuydu. Uzun yıllar diktatörlüğe karşı mücadele vermişti. 1979 yılında Amerikancı diktatör Somoza’yı devirmiş, ardından yapılan seçimlerde iktidarı kaybetmişlerdi. Bir süre iktidarda kalan Sandinistler’e karşı ABD “kirli savaş” başlatmıştı. ABD’nin örgütlediği paramiliter çeteler on binlerce kişiyi öldürmüş, yüzbinlerce köylüyü yerinden etmişti. ABD bu savaşın gelirlerini İran’a sattığı gelirlerle sağlamış, bu olay tarihe “İran-Kontra olayı” olarak geçmişti.

Sandinistler’e destek sürüyor

Chavez’in Venezuela’daki iktidarından sonra pek çok Latin Amerika ülkesinde sol iktidara gelirken, Sandinist Ulusal Kurtuluş Cephesi de iktidara gelmişti. Son seçimlerde oyların yüzde 65’ini alan Sandinist lider Daniel Ortega, ülkede kamucu bir dizi dönüşüme imza attı. Venezuela’da son iki yıldır yaşananlara karşı Maduro iktidarını destekliyor. Öte yandan Sandinist hareketin bir “sosyalizm programı” bulunmuyor ve karma ekonomiyi savunuyor.