New York Times: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

NY Times gazetesi bugün başlaması beklenen Sarraf davasının Türkiye’deki yankılarını yazdı.

New York Times: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf’ın yargılandığı ve jüri heyeti seçimi bugün başlayacak olan dava, ABD basınının da gündemine girdi.

New York Times’ın (NYT) davayla ilgili haberinde, “Aşağı Manhattan’da bir mahkeme salonunda görülecek olan dava Türkiye’de hükümet yetkililerinin, televizyonların hatta kahve sohbetlerinin konusu” denilirken,  “Amerikalı yetkilileri davadan vazgeçirme kampanyasının başarısız olmasının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta ‘hasa kontrolünü’ devreye sokarak tüm hukuki süreci karaladı” ifadeleri kullanıldı.

Gazetede jüri heyeti seçiminin ‘Sarraf’ın savcılıkla iş birliğine başlamış olabileceği, yüksek yerlerdeki yolsuzluk ve rüşvete dair zarar verici kanıtlar sunabileceği spekülasyonları arasında yapılacağı’ belirtildi.

New York Times, Sarraf tanık koruma programına alınsa bile, savcıların Sarraf’la birlikte tutuklu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki yasal süreci devam ettirmesinin beklendiğini yazıyor. NYT, 7 sanık hakkında daha suçlama bulunduğunu, ancak bu sanıkların henüz yakalanmadığını hatırlatıyor.

“Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir”

NYT haberinde “Sarraf tanık olursa ve neticesinde ABD Türk bankalarına ceza keserse bu durumun Erdoğan için de siyasi sonuçları olabilir.” ifadelerinin yer alması da dikkat çekti.

Gazete Sarraf’ın son ön duruşmaya katılmaması ardından, Hükümet yetkililerinin ABD’den Sarraf’ın nerede olduğu bilgisini istediğini ve Türk bakanların yabancı basın kuruluşlarına konuşarak Sarraf’ın olası tanıklığını önemsiz göstermeye çalıştığını’ ifade etti.

Haberde, sadece Sarraf davasının değil, ABD’nin Suriye’de PYD’ye silah vermesi ve 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in iade etmemesinin de ilişkileri geren diğer faktörler olduğuna dikkat çekildi.