New York Times gazetesinde çalışanlar iş bıraktı

New York Times (NYT) gazetesinde çalışanlar, işten çıkarmalara karşı iş bırakma eylemine gitti.

New York Times gazetesinde çalışanlar iş bıraktı

ABD’de faaliyet gösteren günlük The New York Times (NYT) gazetesinde çalışanlar, gazete yönetiminin düzeltmen kadrosunda tasarruf adı altında yapmayı planladığı işten çıkarmaları protesto için geçici iş durdurma (walk out) eylemine gitti.

The New York Times muhabirleri ve editörleri, gazete yönetiminin yeni işten çıkarma planlarını protesto etmek için gazete binasının önünde toplandı. Eylemde sık sık “Editörler yoksa, barış da yok!” sloganını atan gazeteciler, gazetenin kararını ve yönetilme biçimini protesto etti.

The New York Times gazetesi, özellikle çok sayıda gazete düzeltmenini işten çıkarmayı planlıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan gazeteciler, düzeltmenlerin gazetenin baskıya hazırlanma sürecinde birçok hatayı düzelttiklerini ve böylelikle muhabirlere haberlere odaklanmak için çok daha fazla zaman yarattıklarını belirtiyor. Editörlerin işten çıkarılmasının, gazetenin kalitesine zarar vereceğine dikkat çeken protestocular, Black Lives Matters (Siyahların Yaşamları Değerlidir) eylemlerinde atılan “adalet yoksa, barış da yok” sloganından uyarladıkları, “Editörler yoksa, barış da yok” sloganını attı.

Öte yandan New York Medya Çalışanları Sendikası Başkanı Grant Glickson, hafta başında, NYT Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet’e bir mektup yazarak, işten çıkarma kararıyla ilgili sendikanın endişelerini dile getirmişti. Glickson, mektubunda, işten çıkarma planını “utanç verici” diye nitelemişti.

NYT yönetiminin 100’den fazla redaksiyon editöründen 50-55 kadarıyla yollarını ayırmaya karar verdiği belirtiliyor.