New York saldırganı: Maksimum zarar vermek için kamyon kullanmaya karar verdim

New York'ta kamyonla düzenlenen ve sekiz kişinin ölümü 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı düzenleyen Sayfullo Saipov'un Özbekistan'dan ABD'ye 2010'da gittiği ve yasal yollarla ABD'de kaldığı belirtiliyor.

New York saldırganı: Maksimum zarar vermek için kamyon kullanmaya karar verdim

Edinilen bilgilere göre New York saldırısını düzenleyen 1988 doğumlu Sayfullo Saipov , Ohio, Florida ve New Jersey’de çalışarak, ABD’de çalışmasına olanak sağlayan yeşil kartın sahibi olmuş. ABD’de yaşayan Özbek dini haklar aktivisti Mirrakhmat Muminov’un BBC’ye yaptığı açıklamaya göre, evli ve üç çocuk babası Saipov ABD’ye yerleştikten sonra internet üzerindeki propagandayla radikalleşmesinin ardından, saldırgan bir kişiye dönüşmüş.

İlk ifadesinde saldırıyı yaklaşık 1 yıldır planladığını ve sivillere ‘maksimum zararı vermek’ için kamyon kullanmaya 2 ay önce karar verdiğini anlatan Saipov’un, caddelerin daha kalabalık olacağı düşüncesiyle Cadılar Bayramı olarak bilinen günde saldırıyı gerçekleştirdiğini söylediği kaydedildi.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin, ‘ABD’deki Müslümanların Irak’ta Müslümanların öldürülmesi karşılığında ne yaptığını sorduğu’ videodan etkilendiğini söyleyen Saipov, saldırı esnasında kullandığı aracın arkasına da IŞİD bayrağı asmak istediğini ama dikkat çekeceğini düşündüğü için vazgeçtiğini anlattı.