Nâzım Hikmet, "Çınarlı Köy Müşküle"de anılıyor

Nâzım Hikmet, anısına dikilen çınar ağacıyla bilinen Bursa'nın Müşküle Köyü'nde de anılıyor.

Nâzım Hikmet,

Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra anısına dikilen çınarla bilinen Müşküle Köyü’nün öncülüğünde, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Bursa şubesi, Bursa ve Sakarya Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İl Örgütleri ve Maltepe Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin katkılarıyla 4 Haziran Pazar günü, İznik Müşküle köyü Nâzım’ın Çınarı altında, 4. Geleneksel Nâzım Hikmet Anması gerçekleştirecek.

Bundan birkaç ay öncesinde aramızdan ayrılan, Nâzım Hikmet için dikilen çınarda büyük emeği olan, Müşküle Köyü Eski Muhtarı Fevzi Kavuk da mezarı başında anılarak, başucuna çınar dikilecek.

Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki ilişki, bu köyde yaşayan ve ‘kız meselesi’ nedeniyle bir kişiyi öldürdükten sonra Bursa Hapishanesi’ne gönderilen ve burada kaldığı 3 yıl süresince şairle koğuş arkadaşı olan İsmail Başaran’dan geliyor. Nâzım Hikmet ile aynı koğuşu paylaşan İsmail Başaran ve arkadaşları Fevzi Kavruk ile Rıfat Talan’ın, Nâzım Hikmet’in 3 Haziran 1963’te Moskova’da öldüğü haberini alır almaz köye bir çınar dikme kararı alırlar.

Nâzım Hikmet’in mezarı bir gün Türkiye’ye getirilirse buraya gömülsün’ düşüncesiyle, 45 yıl önce öldüğü gün, ‘Vasiyet’ şiirinde belirttiği gibi bir çınarı, Rıfat Talan’ın zeytin bahçesine dikerler. İsmail ve arkadaşlarının amacı, Nâzım’ın vasiyetini yerine getirmektir. Ancak 12 Eylül döneminde bunu devlet yetkilileri duyar ve jandarma göndererek çınarı kestirirler.
5 yıl geçtikten sonra bu kez yine Nâzım dostları başka bir yere çınar dikerek, adını ‘Nâzım Çınarı’ koyarlar. Uzun yıllar çınarın yeri, yeniden kesilir korkusuyla kimseye söylenmez.

Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki bu ilişki, Sakarya Üniversitesi Toplumcu Sanat Topluluğu tarafından “Memleketimden İnsan Manzaraları (Müşküle)” adlı belgesel ile anlatılıp, 4 Haziran Pazar günü Nâzım’ın Çınarı altında gösterimi yapılacaktır.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
– öyle gibi de görünüyor – 
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni 
ve de uyarına gelirse, 
tepemde bir de çınar olursa 
taş maş da istemez hani…

http://gazetemanifesto.com/2017/02/18/nazimin-cinarinin-bulundugu-muskule-koyunun-efsanevi-muhtari-fevzi-kavuk-aramizdan-ayrildi/

http://gazetemanifesto.com/2017/02/18/video-muskule-koyu-muhtari-fevzi-kavuk-siyasi-mucadelesini-nazim-icin-diktikleri-cinari-anlatiyor/