Nâzım Hikmet, anısına çınar dikilen Müşküle'de anıldı

Nâzım Hikmet anısına dikilen çınar ağacı ile bilinen Müşküle Köyü'nde anıldı.

Nâzım Hikmet, anısına çınar dikilen Müşküle'de anıldı

Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra anısına dikilen çınarla bilinen Müşküle Köyü’nün öncülüğünde, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Bursa şubesi, Bursa ve Sakarya Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İl Örgütleri ve Maltepe Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen Nâzım Hikmet anması bugün yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Etkinlik, birkaç ay öncesinde aramızdan ayrılan ve Nâzım Hikmet için dikilen çınarda büyük emeği olan Müşküle Köyü Eski Muhtarı Fevzi Kavuk’un mezarı başında anılması, onun da mezarının başına çınar dikilmesi ile başladı.

Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki ilişki, bu köyde yaşayan ve ‘kız meselesi’ nedeniyle bir kişiyi öldürdükten sonra Bursa Hapishanesi’ne gönderilen ve burada kaldığı 3 yıl süresince şairle koğuş arkadaşı olan İsmail Başaran’dan geliyor. Nâzım Hikmet ile aynı koğuşu paylaşan İsmail Başaran ve arkadaşları Fevzi Kavruk ile Rıfat Talan’ın, Nâzım Hikmet’in 3 Haziran 1963’te Moskova’da öldüğü haberini alır almaz köye bir çınar dikme kararı alırlar. Nâzım Hikmet’in mezarı bir gün Türkiye’ye getirilirse buraya gömülsün’ düşüncesiyle, 45 yıl önce öldüğü gün, ‘Vasiyet’ şiirinde belirttiği gibi bir çınarı, Rıfat Talan’ın zeytin bahçesine dikerler. İsmail ve arkadaşlarının amacı, Nâzım’ın vasiyetini yerine getirmektir. Ancak 12 Eylül döneminde bunu devlet yetkilileri duyar ve jandarma göndererek çınarı kestirirler. 5 yıl geçtikten sonra bu kez yine Nâzım dostları başka bir yere çınar dikerek, adını ‘Nâzım Çınarı’ koyarlar. Uzun yıllar çınarın yeri, yeniden kesilir korkusuyla kimseye söylenmez.

Bugün Müşküle Köyü’nde yapılan etkinlikte, Sakarya Üniversitesi Toplumcu Sanat Topluluğu tarafından “Memleketimden İnsan Manzaraları (Müşküle)” adlı belgesel gösterimi yapıldı. Etkinlik TKH Merkez Komite üyesi Murat Taksim’in yaptığı konuşma ile devam etti. Nâzım’ın Mücadelesi ve komünist kişiliğine dikkat çeken Taksim, iş bırakma eylemleri yapan cam işçilerine destek mesajı ve selam yollayarak destek verilmesi, takip edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlikte konuşan Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Nâzım Hikmet’i sevenlerle bu anma programını düzenlediklerini söyledi.

İznik gölü sahilindeki çınar ağacı altındaki program Nâzım Hikmet şiirleri ve Haluk Çetin’in verdiği mini konser ile tamamlandı.