NATO'dan Türkiye'ye Avusturya çağrısı

NATO'dan Türkiye ile Avusturya arasındaki krize dair bir açıklama geldi.

NATO'dan Türkiye'ye Avusturya çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Türkiye ve Avusturya’ya diplomatik krizi çözmeleri çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Türkiye ve Avusturya’ya çağrıda bulunarak, bazı işbirliği programlarının engellenmesine yol açan diplomatik krizi çözmeleri çağrısında bulundu.

NATO üyesi olmayan fakat, organizasyon ile işbirliği yürüten Viyana yönetimi, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi ve 16 Nisan referandumu öncesi Türk siyasetçilerin Avusturya’da etkinliklere katılmasına karşı duruş sergiledi.

Türkiye ise bu tutuma tepki göstererek, NATO üyesi olarak Avrupa ülkeleri tarafından NATO çerçevesinde yürütülen “NATO dışı ülkelerle işbirliği programlarına” veto koymuştu.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı ziyareti sırasında Stoltenberg, “Çok talihsiz bir durum. Bu bazı işbirliği programlarının başlayamayacağı anlamına geliyor… Onları işbirliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaması için bu sorunun çözümüne teşvik ediyoruz” dedi.

NATO tarafından, üye olmayan ülkelerle yürütülen işbirliği programları, bu ülkelerin NATO’ya yakınlaştırılmasını öngörüyor. NATO’nun üçüncü ülkelere yönelik işbirliği programları, askeri eğitim verilmesini ve bazı sivil projeleri de içeriyor.