NATO savaş gemileri Samsun'da!

NATO'ya ait iki savaş gemisi Samsun Limanı'nda demirledi.

NATO savaş gemileri Samsun'da!

NATO’ya ait iki savaş gemisi Samsun Limanı’nda demirledi. İspanya ve Kanada’ya ait olduğu öğrenilen gemilerin komutanları Samsun Valisi’ni ziyaret etti.

Vali İbrahim Şahin, “Kuvvet Koruma ve Güvenlik Koordinasyon Toplantısı” için kente geldiği belirtilen gemilerin komutanları Albay Ruben Rodgigez Pena ile Yarbay Sheldom Gi̇lli̇s’in ‘ziyaret’i sırasında yaptığı açıklamada, “Burada belirli bir süre kalıp yollarına devam edecekler. Sosyal aktiviteler ve değişim kapsamında Samsun’dan sonra Antalya’ya geçeceklerini ifade ettiler.” dedi.

Vali Şahin’in ‘ziyaretin anısı’na çeşitli hediyeler verdiği Albay Pena ile Yarbay Gi̇lli̇s daha sonra da Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel’i ziyaret etti.

Gemilerin Samsun Limanı’ndan 18 Şubat’ta ayrılacağını öğrenildi.

Rusya: Bölge dışı güçler burada gemi bulunduramaz

Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, geçtiğimiz hafta ittifakın Karadeniz’deki varlığını artırma planlarına yanıt vermek için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını açıklamıştı.

Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülkenin 3’ünün NATO üyesi olduğunu belirten Gruşko, Türkiye’nin büyük bir filoya sahip olduğunu kaydederken, “Diğer yandan Montreux Sözleşmesi var. Bölge dışı güçler burada gemi bulunduramaz, varlığı zaman ve ağırlık olarak kısıtlı. Ama son zamanlarda sözleşmeye baskı yapıldığını görüyoruz. Yine de çoğunluk bu sözleşmeye istikrar faktörü gözüyle bakıyor ve sözleşmenin geleceğiyle oynamak çok tehlikeli olur.” demişti.