"Namaz kılmayan hayvandır" diyen ilahiyatçı kıvırdı: Elbiselerimi kaybettim, şekerim düştü, psikolojim bozuldu...

TRT'de katıldığı programda skandal ifadeler kullanan ilahiyatçı mahkemede psikolojisinin bozulduğu için o sözleri söylediğini ifade etti.

Katıldığı bir televizyon programında, “Namaz kılmayan hayvandır” sözleri nedeniyle “Halkın bir kesimini alenen aşağılamak” suçundan hakim karşısına çıkan ilahiyatçı Mustafa Aşkar, kendisini “Canlı yayın kazasıydı” diye savunarak özür diledi.

Ankara 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan ilahiyatçı ve yazar Mustafa Aşkar, bazı müştekiler ile taraf avukatları katıldı. Savunmasını yapan Aşkar, hoşgörüyü savunan bir insan olduğunu belirterek, “Namaz kılmayan hayvandır” sözlerinin canlı yayın kazası olduğunu söyledi.

Aşkar, “Olay tarihinde davetli olarak katıldığım TRT 1 televizyonundaki programa katılmak için İstanbul’a seyahat ettiğimde TV’ye çıkmak için yanımda getirdiğim elbiselerim havaalanında kayboldu. 3-4 saat bununla uğraşmak zorunda kaldım. Ayrıca oruç olmamdan dolayı kendim şeker hastası olduğum için şekerimin de düştüğünden oldukça kötü bir psikoloji ile programa çıkmıştım. Programda da anlatmak istediğim konuda doğaçlama gelişen bir söylemde bulundum. O sözler canlı yayın kazasıydı. Doğaçlama gelişti her şey.” dedi.

Duruşmadan vareste tutulmasına karar verildi

Aşkar’ın avukatı da ortada hakaret suçu olmadığını, sürç-i lisan durumu olduğunu belirterek, sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avukatı ayrıca müvekkilinin şeker hastası olduğu için duruşmalardan vareste tutulmasını (duruşmalara katılmamasını) talep etti. Hakim, Mustafa Aşkar’ın şeker hastası olduğu için duruşmalardan vareste tutulma talebini kabul ederek, duruşmayı erteledi.

Daha önce sözlerini savunmuştu

Aşkar yaptığı konuşmadan sonra tepkilerin büyümesi üzerine sözlerinin arkasında durduğunu açıklayarak, “Ben açıkladığım görüşümden dönmüş değilim. Ben sözlerimden geri adım atmıyorum. Bu bir ilmi tespittir. Benim ifade tarzım yanlış oldu ve bu yanlış tarzım nedeniyle yine medya aracılığıyla kamuoyundan özür diledim” ifadelerini kullanan Mustafa Aşkar, “Ben doğru bildiğimi söyledim fakat doğruyu söylerken üslup hatası yaptım. Benim üslup hatamdan dolayı eğer incinenler olmuşsa yine de özür dileriz.” demişti.