Mimarlar Odası'ndan AKM açıklaması: Anıtsal yapıya bizzat oğlu ihanet ediyor

Mimarlar Odası, AKM'nin yıkım projesine "AKM'yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur" diyerek tepki gösterdi.

Mimarlar Odası'ndan AKM açıklaması: Anıtsal yapıya bizzat oğlu ihanet ediyor

Mimarlar Odası, 9 yıldır kullanım dışı bırakılarak harabeye çevrilen Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili açıklamasında “AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur” dedi.

Karaköy’deki Mimarlar Odası binasında konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, AKM’nin bir kültür mirası olduğunu ve tarihi anıtsal bir yapı olarak yıkılamayacağını söyledi.

Tabanlıoğlu’nın yapması korunacağını göstermez

Yeni AKM  için yapılan tanıtım toplantısının, “Koruma ve imar mevzuatına aykırı olarak, hukuki dayanağı olmayan, hazırlık sürecinde toplumdan gizlenen, mimari tasarım kültüründen yoksun, dogmatik bir gösteri” olduğunu belirten Muhcu, projenin ‘şimdiki AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılmasının AKM’nin korunduğu anlamına gelmediğine dikkat çekerek “Anıtsal bir yapıya bizzat oğlu tarafından ihanet edilmesi, ayrıca mesleki olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur” şeklinde konuştu.

AKM’nin Cumhuriyetin öz kaynaklarıyla yaptığı ilk ve tek yapı olduğunu söyleyen Eyüp Muhcu, “Taksim Meydanı’nı bütünleştirici bir ögedir. Mimari değerleriyle koruma hukuku, Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmelerle bu anıtsal yapının varlığı güvence altındadır. AKM’nin yıkılması karşısında, yargının aldığı, ‘aslına uygun restore edilmesi kararı’ önemli bir güvence oluşturmaktadır” dedi.

“Hukuk kararları yok sayıldı”

8 yılı aşkın bir süredir, AKM’yi yıkıma terk etmek, polis karakolu olarak kullanmak gibi eylemler ile anayasal sorumlulukların yerine getirilmediğini söyleyen Muhcu, “Yıllardır yaptığımız suç duyuruları işleme konulmayarak hukuk ve yargı kararları yok sayılmıştır. Mimarlar Odası olarak, AKM’yi koruyan bir restorasyonun tamamlanarak toplumumuzun yeniden kültür ve sanatla buluşması amacıyla; koruma hukuku ve bilime aykırı bir biçimde ve oldu bitti anlayışıyla gerçekleştirilmek istenen işlemlerin derhal durdurulması için hukuki girişimde bulunacağımızı önemle vurgulamaktayız” diye konuştu.