Mimarlar Odası, Gölcük Tabiat Parkı'ını ranta açılmasını yargıya taşıdı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Bolu’daki Gölcük Tabiat Parkı'nın 22 yıllığına kiralanmasına ihalenin iptali için yargıya başvurdu.

Mimarlar Odası, Gölcük Tabiat Parkı'ını ranta açılmasını yargıya taşıdı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Bolu’daki Gölcük Tabiat Parkı’nın 22 yıllığına kiralanmasına ihalenin iptali için yargıya başvurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Hepimizin belleklerinde yer eden doğa harikası Gölcük Milli Parkı’nın işletmesinin özelleştirmeye devredilmesi, konaklama kapasitesinin arttırılması için yapı yapılması doğru bir yaklaşım değil. İhalenin iptal edilmesi için dava açtık” dedi.

“İHALEYİ YAPAN DA İHALEYE GİREN DE SUÇ İŞLİYOR”

“Belediyenin böyle bir ihale yapma yetkisi yok” diyen Candan, şunları söyledi:

“Milli Parklar Kanunu’nun hem işletme hem de izinler bölümünde belediyelere bir yetki verilmemiştir. Bolu Belediyesi kendi mülkiyetinde olmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığının mülkiyetinde olan ve hepimize ait bir değer olan Mili Parkı mal sahibi gibi ihaleye çıkartmaz. Bu ihale yasa dışıdır. İhaleye giren de ihaleyi yapan da suç işlemektedir. Nerede görülmüştür kiralanan yerin başka bir kiracıya devredildiği. Gölcük, belediye başkanının malı değil, halkındır. Kiracılığını bilecekse bilsin, yapamıyorsa bakanlığa devretsin.”

Candan, “Gölcük Tabiat Parkı’nda yapılacak inşai faaliyetlerle telafisi mümkün olmayan zararlar verilecektir. Bugün orman peyzajının dönüşümünü hızlandıracak yatırım kararları aslında su-toprak ve insan ilişkilerinin düzenlenmesini önleyerek, yüzey su kaynakları-deniz, göl, akarsu, ıslak alan-yer altı suyu kaynakları, topraklar, ormanlar, çayır, mera, yayla ve madenler, mülkiyeti, üretken ve mekansal kullanım hakları, ekolojik dengenin korunması, yeryüzünün üretkenliğinin ve yaşana bilirliğinin sürdürülmesini ortadan kaldırmaktır. Ekosistemin sürekliliği, ekolojik dengenin korunması zorunluluğumuzdur. Yapılacak inşai faaliyetler ekosistemin bütünlüğünü bozacak. Yaban hayatı tahrip edilecek, konaklama kapasitesinin arttırılması ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacaktır. Gölcük’e telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesine insan olanın vicdanı el vermez” dedi.