Metrobüs şoförleri isyanda: Donumuza kadar toplayıp diğer metrobüse götürüyoruz

İstanbul'da binebilmek için büyük uğraşlar verilen metrobüslerin arka planda kalan şoförleri isyanda.

Metrobüs şoförleri isyanda: Donumuza kadar toplayıp diğer metrobüse götürüyoruz

İstanbul’da toplu ulaşım çilesinin en önemli ayaklarından biri olan metrobüslerden yolcular kadar metrobüs şoförleri de muzdarip.

575 metrobüsün çalıştığı hatta, bin 100 de şoför bulunuyor. Metrobüs yollarında 2007 yılında günde 400 bin yolcu taşınırken, bugün sistemde yaklaşık 1 milyon yolcu taşınmaya çalışılıyor. Bu yüzden duraklar ve metrobüsler sabahın beşinde de, gecenin birinde de tıkabasa doluyor.

Habertürk’ten Serhan Sevin‘in haberinde bir metrobüs şoförü isyanını dile getirdi. “Robot gibi” çalıştırıldığını söyleyen şoför şunları anlattı:

“Ben robot muyum?”

“Metrobüs şoförlerinin iki türlü çalışma sistemi var. Eski sistem dediğimiz sistemde metrobüs şoföre zimmetli. Metrobüs şoförü sadece kendi metrobüsü ile yolcu taşıyabiliyor. Saati geldiğinde alıp gidiyordu. Yeni sistemde ise zimmet olayı ortadan kalkıyor. Metrobüs şoförü hangi metrobüs boştaysa onu alıyor ve yola koyuluyor. Mesela benim 10 dakika içinde Beylikdüzü son durakta olmam lazım. 12 dakika sonrada yeni metrobüsü alıp tekrar yola koyulmam lazım. Ben robot muyum? Benim çay içmeye hakkım yok mu? Eski sistemde herşeyimizi metrobüste bırakabiliyorduk fakat şimdi çok afedersiniz donumuza kadar neyimiz var neyimiz yok toplayıp diğer metrobüse götürmek zorunda kalıyoruz. Vakitle yarışmak resmen bizleri yarış atlarına döndürdü. Eski sistemimizi geri istiyoruz.”