Yaza veda için son 1 hafta

Meteoroloji Mühendisleri Odası, Türkiye genelinde bu kış görülecek hava ve yağış durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Yaza veda için son 1 hafta

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, Eylül ayının ilk haftasından itibaren etkili olan sıcak havanın 22 Eylül’den itibaren etkisini kaybedeceğini belirtirken, “Yaza veda için son 1 hafta. Ardından sonbaharın ayak seslerini hissedeceğiz” dedi.

Eylül ayının ilk günlerinden itibaren yurdun genelinde etkisini gösteren sıcak hava akıllara, “Nasıl bir sonbahar ve kış bizi bekliyor?” sorusunu getirdi.

Milliyet‘te yer alan habere göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, bu yıl geç gelen yazın geç gideceğini belirterek, “Yaz 20 Haziran gibi gelmişti. 15-16 yıl öncesinde atalarımız ağustosun 15’i yaz, 15’i kış derdi. Sonbaharın ayak sesleri ağustosun 20’sinden sonra duyulurdu. Ancak son 15 yılda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle yaz mevsimi sonbahara kaydı. Bilimsel çalışmalarda da bu kayış, 20 gün civarında görülüyor. Önümüzdeki 8-10 günlük süreçte yurt genelinde yaz havası devam edecek” dedi.

Ahmet Köse, eylülün sonunda 4-5 gün sürecek ‘kestane karası fırtınasıyla’ serin havanın geleceğini belirterek, “Bu hava dalgası Balkanlar üzerinden gelir ve genelde 2-3 gün yöresel farklılıklar gösterebilir. Bu fırtınayla sıcaklıklar keskin düşer. Bu seneki modellerde de bunu bekliyoruz. Mesela 22-23 Eylül’den sonra sıcaklıklar keskin düşecek ve sonbahar yağmurları başlayacak. Yaza veda için son 1 hafta diyebiliriz. Ardından sonbaharın ayak seslerini hissedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kış sert geçmeyecek

Köse, geçen yılki gibi bir kış beklemediğini belirterek, “Uzun vadeli projeksiyonlar bu sene aralık ayından itibaren kış sezonunun mevsim normallerinde geçeceğini gösteriyor. İstanbul normalde 3 farklı zaman diliminde kar alır. Belki bu defa 2.5 olabilir” ifadelerini kullandı. Ülkemizde yılda ortalama 15 civarı hortum oluştuğunu belirten Köse, “Hortumların oluşma sezonu haziran ile kasım arasıdır. Sonbahar yağışlarıyla bu hortumları da görebiliriz” diye konuştu.