Metalde grev sona erdi: Grev yasağına rağmen grevle kazandık!

2200 işçiyi ilgilendiren EMİS’le Birleşik Metal-İş arasındaki toplu sözleşme süreci grev aşamasında sonuçlandı.

Metalde grev sona erdi: Grev yasağına rağmen grevle kazandık!

Enerji patronlarının sendikası EMİS’le Birleşik Metal-İş arasında 2 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanması üzerine, grev yasağına rağmen devam eden iş bırakma eylemleri de sona erdi.

EMİS ile Birleşik Metal-İş yönetimi Çalışma Bakanlığı’nın çağrısıyla yapılan toplantıda anlaşma sağladı. İki yıllık varılan anlaşma ABB, Schneider Enerji, Scheneider Elektrik ve General Elektrik’e bağlı fabrikalarda çalışan 2200 işçiyi kapsıyor.

Gelişme üzere Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“GREV YASAĞINA RAĞMEN GREVLE KAZANDIK

Bilindiği üzere Sendikamızın, işveren sendikası EMİS’e bağlı GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerinde 20 Ocak Cuma günü başlattığı grevler aynı gün Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmıştı.

Neredeyse rutin bir uygulama haline gelen ve işçilerin grev hakkını tamamen hükümetlerin iznine bağlayan bu uygulamaya karşı sendikamız mücadeleye devam kararı aldı. Fabrikalarda pazartesi gününe kadar işbaşı yapılmadı. Ardından tüm vardiyalarda mücadele fabrikaların içine taşındı.

23 Ocak Pazartesi günü akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı her iki sendikayı görüşmeye davet etti. Yapılan görüşmede adı geçen işletmelere bağlı fabrikalarda çalışan yaklaşık 2200 üyemiz için 2016-2018 dönemini kapsayan iki yıllık toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varıldı.

İmzalanan sözleşme grev yasaklandığında gelinen noktadan daha ileri kazanımlar içermesi açısından da bir ilktir. Varılan anlaşmayla üyelerimizin elde ettiği kazanımların bir bölümü şöyledir:

-Saat ücretlerine birinci altı ay için 1,20 lira artı yüzde 7 zam yapılmıştır. Ortalama olarak yüzde 18,5 artışa tekabül etmektedir.

-Bu oran ile birinci altı için işyerlerine göre ortalamada 443 ile 510 lira net artış sağlamıştır.

-Yürürlüğü iki yıl olarak belirlenen sözleşmede diğer zam dilimleri için enflasyon artı bir ve enflasyon artı iki puan artış sağlanmıştır.

-Sosyal yardımlardaki artış yüzde 27 oranındadır.

-Bayram mesaileri yüzde 200’e yükseltilmiştir.

-Engelliler gününde ücretli izin, eşin anne ve babasının ölümünde üyeye 4 gün ölüm izni, ABB işyerinde işçilere sağlık sigortası hakları alınmıştır.

Bu kazanımların yanında grev yasağına karşı verilen mücadelenin elde ettiği kazanım da son derece önemlidir. Grev yasağı fiilen ortadan kaldırılmıştır.

Grev hakkına sahip çıkan üyelerimizi, onlara sonuna kadar destek olan örgütlü olduğumuz diğer işletmelerdeki üyelerimizi kutluyor, ilk günden itibaren bu mücadelede sendikamızın yanında olan emek dostlarına teşekkür ediyoruz.

Metal işçileri Birleşik Metal-İş ile tarih yazmaya devam edecek.”