Mersin'de sel altında ekin hasadı: Kayıkla hasat yapıyoruz, tarih bizi yazsın

Mersin'de meydana gelen sel sonrası seraları su altında kalan çiftçiler, sandalla hasat yapmaya başladı.

Mersin'de sel altında ekin hasadı: Kayıkla hasat yapıyoruz, tarih bizi yazsın

Mersin’de geçen hafta meydana gelen sel sonrası seraları su altında kalan çiftçiler, sandalla hasat yapmaya başladı.

Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı 12 mahallede bulunan seraları yutan sel suları, çiftçilere de geçit vermedi. Hasat dönemi başlayan örtü altı patlıcan ve kabaklarını su dolu seralardan kurtarmak isteyen üreticiler, çareyi hasat ettikleri ürünleri sandallarla taşımakta buldu. Bel seviyesine gelen sulara giren üreticiler, zorlu koşullarda ürün topladı. Sera sahipleri, topladıkları ürünleri sandalla karaya taşıdı. Akdeniz ilçesi ile Tarsus’ta 60 bin dekarlık örtülü tarım arazisi sular altında kalırken, üreticiler yetkililerden gelecek yardımı bekliyor. Selden etkilenen 30 bin dekara yakın tarım arazisinin bulunduğu Tarsus’ta kurtarabildiği ürünü kar sayan üretici, tüm enerjisini ürünlerini hasat edebilmek için harcıyor. Daha önce traktör ve küfelerle taşınan ürünlerin bu sefer sandallarla taşınması, sel suları karşısındaki çaresizliğin fotoğrafı olarak göz önüne serildi.

“Kayıkla hasat yaptık, tarih bizi yazsın”

106 dönümlük serasının tamamı sular altında kalan çiftçi Bilal Tekerlek, perişan olduklarını ifade ederek, “Kayıkla yetişmiş olan mahsulümüzü toplamaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza okul harçlığı çıkarabilmek için topluyoruz. Kayıkla hasat yapmaya çalışıyorum. Tarih yazmış mı böyle bir şeyi? Ama biz yaptık, artık yok derlerse inanmayın. 106 dönüm yer işliyorum ve tamamı sular altında. Tohumlarımız çok pahalı, kabaklarımız sular altında. Patlıcan 1.50 TL idi, şimdi 7 TL’den bahsediliyor. Türkiye genelinde halk, bu bölgeyi sel aldığı için 1 liraya yiyeceği sebzeyi 3 liraya yiyecek. Selin etkisi vatandaşa da yansıyacak” dedi.

“Ölümü göze alıp kayıkla ürün topluyoruz”

“Ürünlerini toplamak için 1 metre suyun içine girip hayatlarını tehlikeye attıklarını söyleyen üretici Hüseyin Özer ise “Belimize kadar suda ürünlerimizi kayıkla çıkarmaya çalışıyoruz. Yer yer 4 metreyi bulan su kanalları var. Ölümle savaşıyoruz, suya girip hayatımızı tehlikeye atıyoruz. 5 aylık bebeğim var, ölsem ne olacak? Çok zor şartlarda mahsul yetiştiriyoruz ve şu an bu mahsulleri toplamak için de ölümle burun burunayız. Yaklaşık 35 bin dekar sera, su altında ve 100 milyon TL zararımız var. Zararımız karşılansın. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız buraya gelsin halimizi görsün” diye konuştu. (DHA)