Memleket Sohbetleri İstanbul, Gaziantep ve Eskişehirde kitlesel bir katılımla gerçekleşti

TKH'nin ülkenin farklı noktalarında gerçekleşen "Memleket Sohbetleri" buluşmalarında Türkiye gündemi ve mücadele başlıkları ele alındı.

Memleket Sohbetleri İstanbul, Gaziantep ve Eskişehirde kitlesel bir katılımla gerçekleşti

Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) haftalık olarak düzenlediği “Memleket Sohbetleri” toplantıları bu hafta Gaziantep, Eskişehir ve İstanbul Şişli’de yapıldı.

Buluşmaların ilki olarak Cumartesi günü Eskişehir’de yapılan buluşmada “Yeni bir Cumhuriyet” için mücadele konusu gündeme alındı. TKH Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer’in katılımıyla yapılan buluşmada, Türkiye’nin dünü bugünü ve yarını tarihsel çerçevede tartışıldı.

Buluşmada 1923’ün kazanımlarını aşarak sosyalist bir Türkiye’yi kurmanın gerekliliği vurgulandı.

Şişli

“Memleket Sohbetleri’nin Şişli ayağı İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Merkezi’nde Cumartesi günü gerçekleşti. Şişli’de gerçekleşen söyleşiye TKH MK üyesi Kamil Tekerek katıldı. Tekerek konuşmasında Ortadoğu ve Türkiye’deki gelişmelere değindi.

Ortadoğu’daki dönüşüm sürecinden söz eden Tekerek, AKP’nin de bu sürece kendi meşrebince uyum sağlamaya çalıştığını ifade etti. Konuşmasını AKP’nin “Atatürk açılımı”yla sürdüren Tekerek, İkinci Cumhuriyet’in mutabakat arayışına işaret ederek “içi boşaltılmış bir Atatürkçülük” ile bunun sağlanmaya çalışıldığını ifade etti. Toplantıda bu tabloda laiklik, bağımsızlık ve emeğin hakları için tekil tekil mücadeleler yerine örgütlü ve bütünlüklü bir mücadelenin zorunluluğuna dikkat çekilirken, bu tablodan tek çıkış noktasının komünistler tarafından sağlanabileceği ifade edildi. TKH’nin 5 Kasım’da gerçekleştirdiği etkinliğe de değinen Tekerek, Sosyalist Cumhuriyet çıkışının tam da bu tabloya vermek istedikleri cevabı teşkil ettiğini ifade etti.

Gaziantep

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Gaziantep İl Örgütü, TKH Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer’in katılımıyla ‘Memleket Sohbetleri’ düzenledi. Sohbet, TKH Gaziantep İl Binası’nda yapıldı.

Yoğun bir katılımın gözlendiği sohbette cumhuriyetin tarihsel gelişimi ve güncel sorunlar ele alındı. Cumhuriyet tarihine ilişkin olarak söylemlerde bulunan Kurtuluş Kılçer, komünistlerin cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkması gerektiğini belirtti. Cumhuriyetin daha ileri bir aşamaya taşınmasının mecburiyet olduğunu söyleyen Kılçer, bunun da sosyalizmden geçtiğini ifade etti. Cumhuriyetin kuruluş aşamasında burjuvazinin rolünün önemli olduğunu kaydeden TKH MK üyesi Kılçer, 1923 devriminden sonra burjuvazinin gericileştiğini ve kendi iktidarlarını korumaya çalıştığını söyledi.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Kurtuluş Kılçer, Suriye Devleti’nin başarısının emperyalizm açısından büyük sıkıntılara yol açacağını belirtti. Kılçer, bölgedeki ABD-PYD ittifakını da değerlendiriken, ABD’nin her zaman verdiği sözden döndüğünün de altını çizdi. Kurtuluş Kılçer, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarından bahsederek burada Filistin’in bağımsızlığı için savaşan güçlerin Suriye Devleti tarafından desteklendiğini söyledi. Bu anlamda Suriye’nin bölgedeki emperyalist güçler açısından büyük bir sorun olduğunu kaydeden Kılçer, komünistlerin Suriye’nin bağımsızlığının önemini vurguladı. Sohbet daha soru cevap şeklinde devam etti.