Melih Gökçek caminin altına evlendirme merkezi açtı

Melih Gökçek Ankara Kocatepe Camiisi'nin altında Evlendirme Şube Müdürlüğüne bağlı Başvuru Merkezi açtı.

Melih Gökçek caminin altına evlendirme merkezi açtı

Hakkında istifa haberleri çıkan Melih Gökçek  müftülüklere resmi nikâh tasarısı tartışılırken Kocatepe Camiisi’nin altında Evlendirme Şube Müdürlüğüne bağlı Başvuru Merkezi açtı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Gökçek, Kocatepe Camiisi’nin altında Evlendirme Şube Müdürlüğü’ne bağlı Başvuru Merkezi açtı.

Evlenmek isteyen çiftlerin caminin altında faaliyet gösteren merkezde nikâh kıyacak olması, “… mabetlerde resmi evlenme töreni yapılamaz” hükmüne aykırılık tartışması yarattı. Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, geçen hafta TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı yasalaşırsa il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikâh kıyma yetkisi verilecek. Muhalefet, müftülerin resmi nikâh kıymasının; imam nikâhı resmileştireceği, bunun kadın-erkek eşitliği ile laiklik ilkesine aykırı olduğu görüşünde. Tasarı henüz yasalaşmadan Ankara Büyükşehir Belediyesi dikkat çekici bir adım attı. Belediye, Kocatepe Camii’nin altında faaliyet gösteren Kocatepe Kültür Merkezi’nin içerisinde Evlendirme Şube Müdürlüğü’ne bağlı Başvuru Merkezi açtı. Evlenmek isteyen çiftler, resmi nikâh başvurularını bu merkeze de yapabilecek. Dileyenler de nikâhlarını burada kıydırabilecek. Söz konusu merkezin üzerinde camii yer alması ise tartışma yarattı. Çünkü Evlendirme Yönetmeliği’nin 26. maddesindeki “…mabetlerde resmi evlenme töreni yapılamaz. Bu durumda evlendirme memuru evlenmeyi erteler” hükmüne aykırılık tartışması yarattı. Belediyenin merkezinin, caminin bir eklentisinde faaliyet göstermesi, evlenmek isteyen çiftlerin nikâhlarını camii içine taşıma taleplerinin “gayri resmi” karşılanması tehlikesini doğurdu. Bu durum da fiilen camide nikâhın önünü açabilecek. Büyükşehir belediyesi, merkezin açılışını şehrin dört bir yanında billboord ilanları ile duyurdu.