Mehmet Şimşek: Almanya'ya ihtiyacımız var

Mehmet Şimşek Türkiye ekonomisinin zayıfladığını ve Almanya'ya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Mehmet Şimşek: Almanya'ya ihtiyacımız var

Referandum öncesinde ve sonrasında Türkiye ile Almanya arasında siyasi alanda ipler gerilmesine rağmen ekonomik alanda ise uyum ve istikrar arayışı devam ediyor.

IMF ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen toplantılar için ABD’de bulunan Mehmet Şimşek geçtiğimiz gün AB ile Türkiye’nin ilişkilerinin devam etmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştı. Bunun devamında Alman Bild gazetesinin dünkü baskısında Şimşek’in “Türkiye’nin Almanya’ya ihtiyacı olduğu” yönünde açıklamaları bulunduğu da ortaya çıktı.

Deutsche Welle Türkçe‘nin haberine göre, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Alman Bild gazetesine Türkiye-Almanya ekonomik ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Bild’in pazartesi baskısında “Türkiye yine Almanya’dan ekonomik yardım istiyor” başlığı ile çıkan haberde Bakan’ın “İlişkilerde normalliğe dönme zamanının gelmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verildi. Habere göre Washington’daki G20 Maliye Bakanları buluşmasında zayıflayan Türkiye ekonomisini yeniden canlandırmanın yollarının ele alındığını kaydeden Bakan Şimşek, “Bunun için Almanya’ya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bakan Şimşek Mart ayı sonunda Almanya’nın önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’a yaptığı açıklamada da Türkiye ve Avrupa’da söylemlerin sakinleşeceğini ve tekrar olumlu bir gündeme geri dönebileceklerini umduğunu ifade etmişti.

Türkiye ile Almanya ilişkilerindeki gerginlik, Türk bakanların referandum etkinliklerine yönelik engellere tepki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ‘Nazi uygulaması’ benzetmeleri ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanması üzerine daha da artmıştı.

Schäuble: Türkiye’ye ekonomik destek zora girdi

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise birkaç hafta önce Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması öncesinde Türkiye’ye ekonomik destek konusunda Türk mevkidaşı ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek, “Görüşmeler iyi ilerliyordu. Ama ardından tutuklama geldi. Bu, durumu son derece güçleştirdi” diye konuşmuştu.