Meclis, işkence ifadesini "kaba ve yaralayıcı" buldu

Meclis Başkanlığı’na sunulan, “Cezaevlerindeki öğrenci tutuklular”a yönelik araştırma önergesi, içerisindeki “kötü muamele ve işkence” ifadeleri nedeniyle kabul edilmedi.

Meclis, işkence ifadesini

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı ve 26 milletvekilinin imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulan, “Cezaevlerindeki öğrenci tutuklular”a yönelik araştırma önergesi, içerisindeki “kötü muamele ve işkence” ifadeleri nedeniyle kabul edilmedi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, cezaevlerinde 69 bin 301 tutuklu ve hükümlü “öğrenci” bulunuyor. Üniversitelerde, liselerde ve açık öğretim bölümlerinde okuyan bu öğrencilerin durumunu gündeme getirmek, sorunlarının araştırılmasını sağlamak isteyen CHP’li milletvekilleri, Meclis araştırması açılmasını istedi. Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan milletvekilleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından büyük artış yaşanan cezaevlerinde işkence olaylarına değindi.

Önergede konu ile ilgili, “Cezaevlerinde bulunanlar, toplum tarafından suçlu ve cezalarını çeken kişiler olarak görülüyor. Bu ceza anlayışı nedeniyle, işkence ve kötü muamele başta olmak üzere ihlaller yaşanmakta, mahkumlar her türlü insan haklarından mahrum bırakılmaktadır” tespitine yer verildi.

‘Düzeltilsin’

Kasım ayında hazırlanan araştırma önergesi, Meclis Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı tarafından iade edildi.

Cezaevlerindeki öğrencilerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen önergeye gönderilen yanıtta, “TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesinde Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin düzeltilmesi için sahibine verilmesi öngörülmüştür” denildi.

‘Taleplerimizin arkasındayız’

Konu ile ilgili BirGün’e konuşan önergenin sahibi CHP’li İlgezdi, hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin öğrenimlerinin üzerinde yeterince durulmayan konuların başında geldiğini ve Meclis araştırmasını da bu nedenle istediklerini söyledi.

“İşkence ve kötü muamele” ifadelerinin “kaba” bulunduğu için önergelerinin iade edilmesinin “kabul edilemez” olduğunu dile getiren İlgezdi, “Öğrenim konusu, özellikle adli mahpuslar dikkate alındığında yaşamlarında önemli farklılıklar ortaya çıkarabildiği görülüyor. Ayrıca mahkumların da en temel insan haklarından olan eğitim hakkını kullanabilmesi toplumsal yarar açısından da son derece önemlidir. Önerge iade edilmiş olsa da taleplerimizin arkasındayız. Hapishanelerde olan öğrenci mahkumların, öğrenim hakları önündeki engeller kaldırılmalı, ücretsiz, koşula bağlı olmaksızın eğitim görebilmeleri sağlanmalı” dedi.