MEB'in 'anaokulunda kuran' sevinci: Allah razı olsun

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), özel öğretimde hangi kurumlarda uygulanacağı ve öğretim düzeyi belli olmayan Kuranı Kerim müfredatı tartışma yarattı.

MEB'in 'anaokulunda kuran' sevinci: Allah razı olsun

MEB Özel Öğretim Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni müfredatı “Büyük emekler ile hazırlamış olduğumuz okul öncesi ve ilkokullar için Kuranı Kerim Dersi Öğretim Programı özel okullarımıza hayırlı olsun. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” ifadeleri ile duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), özel öğretimde hangi kurumlarda uygulanacağı ve öğretim düzeyi belli olmayan Kuranı Kerim müfredatı tartışma yarattı. Devlet okulları programlarında olmamasına karşın okul öncesi ve ilköğretimdeki çocuklara “serbest etkinlik” adı altında dini eğitim vermenin önünü açan programda, dersin hangi kurumlarda uygulanabileceğine ilişkin bilgi yer almadı. Programın özel kurslara dönüşebileceği eleştirilerine karşın Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “Bu program devlet okullarındaki ders yerine, özel okullarda dersi seçen öğrencilere sunulacak program. Bu müfredatın kurslarda uygulanmasına imkân yok” dedi.

Cumhuriyet’in haberine göre, MEB, devlet okullarında müftülüklerle işbirliği yaparak okul öncesi çocuklara din eğitimi verme uygulamasını, özel kurumlar için yeni müfredat ile kısayoldan çözdü. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanan “Özel Öğretim Kurumları Kuranı Kerim Öğretim Programı” ile ucu açık bir din eğitimi modeli yaratıldı. Bakanlığın özel öğretim kurumları için hazırladığı diğer ders programlarının aksine, Kuran müfredatının hangi kurum ve sınıf düzeyinde verileceği açıklanmadı. Müfredatla okul öncesine yeni başlamış 5 yaşındaki çocuklara Türkçeden önce Kuran üzerinden Arapça öğretilebilecek. İlkokullardaki çocuklara ise Kuran eğitimi; bu düzeyde seçmeli ders olmadığı için, “velinin isteği doğrultusunda okul yönetiminin kararına” göre “serbest etkinlik” olarak verilebilecek.

Dini düşünsünler

Bakanlık küçük yaştaki çocuklara verilmesi planlanan dersin amacını, Kuranı Kerim’i okuyabilmeleri, Kuran okuma alışkanlığı kazanmaları, namazda okunan dua ve sureleri usulüne uygun okumaları, millî, manevi, ahlaki değerlere önem vermeleri ile dini duygu ve düşüncelerini güçlendirmeleri olarak açıkladı. Öğrenme birimi olarak sınıf düzeyi yerine “kur” mantığı ile şekillendirilen derste, Türkçeden önce çocuklara 5 farklı kurda Kuran harflerini tanıyabilmeleri, duyduğu seslerle harfleri eşleştirebilmeleri, harfleri doğru söyleyebilmeleri, ayırt edebilmeleri, tanıyabilmeleri ve harfleri harekelerine uygun; üç harf ve daha fazla harften oluşan kelimeleri okuyabilmeleri bekleniyor.

Bu kapsamda çocuklara ‘Kuran okumanın adabının’ anlatılması, kurallar ezberletilmeden harflerin ‘tenvinli, cezimli ve şeddeli’ okunmasını, öğretimin ayet ve hadislerle desteklenmesini amaçlayan MEB, ayrıca okuma çalışması için “koro halinde” çalışma yapılmasını istedi.

Düzey belli değil

Bakanlığın hazırladığı Kuran öğretimi programında öğrenim düzeyinin belirlenmemesi de dikkat çekti. Bu kapsamda bir kurdaki kazanımlara yüzde 70 düzeyinde ulaşılmadan diğer kura geçilmemesi koşulu getiren bakanlık, okul öncesi çocuklarda telaffuz konusunda ısrar edilmemesini istedi. Tüm etkinliklerin oyunlaştırılarak aktarılması gerektiğini vurgulayan bakanlık, 4-10 yaş grubu çocukların bilişsel gelişim özelliği gereği etkinliklerde somutlaştırmanın önemsenmesi talimatı verdi. MEB, programda “kazanımlar hem okul öncesi hem de ilkokul için aynıdır” ifadeleri ile öğretim düzeyini okul öncesinden başlatarak diğer ders müfredatlarının aksine ucunu açık bıraksa da MEB Özel Öğretim Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni müfredatı “Büyük emekler ile hazırlamış olduğumuz okul öncesi ve ilkokullar için Kuranı Kerim Dersi Öğretim Programı özel okullarımıza hayırlı olsun. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” ifadeleri ile duyurdu.